Η κατάρα της αλεπούς - Μinette Walters


Μια παγωμένη νύχτα του χειμώνα η Άιλσα Λόκιερ-Φοξ βρίσκεται νεκρή έξω από το σπίτι της, σ' ένα μικρό χωριό του Ντόρσετ, το Σένστηντ. Γιατί η ηλικιωμένη γυναίκα φορούσε μόνο το νυχτικό της; Και γιατί δίπλα στο σώμα της βρέθηκαν κηλίδες αίματος; Ατύχημα ή δολοφονία; Στην αρχή οι υποψίες της αστυνομίας πέφτουν στον σύζυγο του θύματος, τον συνταγματάρχη Λόκιερ-Φοξ. Το πόρισμα όμως του ιατροδικαστή αποδίδει το θάνατο σε "φυσιολογικά αίτια".
Αλλά στο χωριό με τους λίγους κατοίκους και τα πολλά μυστικά, τα πνεύματα είναι ανήσυχα, και τα στόματα δεν μένουν κλειστά. Οι φήμες για την ενοχή του Λόκιερ-Φοξ πληθαίνουν και ο συνταγματάρχης, απομονωμένος από φίλους και γνωστούς, δέχεται καθημερινά ανώνυμα τηλεφωνήματα που τον κατηγορούν για πράγματα πολύ χειρότερα από τον θάνατο της συζύγου του. Ο συνταγματάρχης, τον οποίο βαραίνουν τρομερά οικογενειακά μυστικά, δεν αντιδρά. Γιατί; Επειδή είναι πράγματι ένοχος; Επειδή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μικρή κοινωνία του Σένστηντ που καθοδηγείται από κάποιες χολωμένες γυναίκες; Ή μήπως επειδή φοβάται ότι οι φήμες μπορεί να οδηγήσουν ξανά στο έγκλημα;
Σε αυτό το συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ η Minette Walters δημιουργεί έναν ανατριχιαστικό, κλειστοφοβικό κόσμο και υφαίνει μια πυκνή ιστορία απληστίας, κακίας και φόβου για μια οικογένεια τόσο περήφανη που θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να αποκαλύψει τα οδυνηρά μυστικά της.

Η Minette Walters γεννήθηκε στο Bishop's Stortford της Μεγάλης Βρετανίας το 1949. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο πανεπιστήμιο του Durham και εργάστηκε ως δημοσιογράφος τη δεκαετία του '70, πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία. Έχει χαρακτηριστεί ως η αποκάλυψη του βρετανικού αστυνομικού μυθιστορήματος στη δεκαετία του 1990 και της έχουν απονεμηθεί τα σπουδαιότερα βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας. Από το πρώτο κιόλας μυθιστόρημα της, "The Ice House" ("Εκδίκηση από το παρελθόν") (1992) έφερε καινούργια πνοή στο ψυχολογικό θρίλερ στη Βρετανία και κέρδισε το βραβείο John Creasey της Ένωσης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Το δεύτερο μυθιστόρημα της, "The Sculptress" ("Οι φόνοι της οδού Λέβεν") (1993) κέρδισε το βραβείο Edgar Allan Poe για το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα που εκδόθηκε στην Αμερική το 1993 ενώ το 1994 με το "The Scold's Bridle" ("Το φίμωτρο της στρίγγλας") κέρδισε το βραβείο Gold Dagger Award για το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα της χρονιάς. Τα επόμενα μυθιστορήματα της, "The Dark Room" ("Ο σκοτεινός θάλαμος") (1995), "The Echo" ("Η Ηχώ") (1997), "The Breaker" (1998), "The Timber Book" (1999), "The Shape of Snakes" (2000), "Acid Row" (2001), "Fox Evil" (2002), "Disordered Minds" (2003) και "The Devil's Feather" (2005) απέσπασαν ιδιαιτέρως θετικές κριτικές σε όλο τον κόσμο. Έχει επίσης τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο αναγνωστριών του γαλλικού περιοδικού Elle και με το βραβείο Pelle Rozencrantz της Δανίας.
"Η Κατάρα της Αλεπούς" ("Fox Evil") (2002) είναι το ένατο μυθιστόρημά της και τιμήθηκε το 2003 με το σημαντικότερο βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας της Βρετανίας, το Gold Dagger Award ως το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα της χρονιάς.
Η Minette Walters, από τις μεγάλες κυρίες του βρετανικού αστυνομικού μυθιστορήματος μαζί με την P.D. James, την Ruth Rendell, την Elizabeth George και την Frances Fyfield, ανανεώνει την παράδοση του είδους. Ακολουθώντας αφενός τους κλασικούς αφηγηματικούς τρόπους, οργανώνει την πλοκή της με επιδεξιότητα και διακρίνεται για την εξαιρετική χρήση του σασπένς. Αφετέρου όμως, η Minette Walters υιοθετεί μια περισσότερο διανοητική προσέγγιση του εγκλήματος. Δεν βρισκόμαστε απλώς μπροστά σ' ένα αίνιγμα που πρέπει να επιλυθεί. Η συγγραφέας ερευνά με ακρίβεια και γνώση τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ψυχής, θεωρεί το αίνιγμα αναπόσπαστο στοιχείο ενός περίπλοκου δικτύου ανθρωπίνων σχέσεων και αποκαλύπτει τα ποικίλα πρόσωπα της σύγχρονης αγγλικής κοινωνίας που δεν έχει τίποτα το ειδυλλιακό. Όπως γράφει η εφημερίδα Le Monde, στα βιβλία της δεν προσφέρεται συνήθως τσάι με δηλητήριο, ούτε τα εγκλήματα διαπράττονται πάντοτε σε αρχοντικές επαύλεις. Το σκηνικό συχνά μετατοπίζεται στα υποβαθμισμένα προάστια ενώ φωτογραφίζεται με ζοφερά χρώματα η απελπισία των ανέργων. Δικαίως η κριτική θεωρεί ότι το έργο της αποτελεί αριστοτεχνική συμβολή στο είδος του αστυνομικού μυθιστορήματος.

(2010) Η σκιά του χαμαιλέοντα, Ψυχογιός
(2007) Διαταραγμένες ψυχές, Πόλις
(2006) Η κατάρα της αλεπούς, Πόλις
(1998) Η ηχώ, Εκδόσεις Πατάκη
(1996) Ο σκοτεινός θάλαμος, Εκδόσεις Πατάκη
(1996) Το φίμωτρο της στρίγγλας, Εκδόσεις Πατάκη
(1995) Εκδίκηση από το παρελθόν, Εκδόσεις Πατάκη
(1995) Οι φόνοι της οδού Λέβεν, Εκδόσεις Πατάκη


.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *