Ο Άκης και οι άλλοι - Κυριάκος Ντελόπουλος


O Άκης ήταν γνωστός με το όνομα αυτό στους φίλους του πολύ πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο αυτό. Mετά, έγινε πιο γνωστό το βιβλίο γιατί διαβάστηκε πολύ και όσοι πια μιλούν για τον Άκη εννοούν το βιβλίο. Mερικοί υπέπεσαν στο βαρύ λάθος να προσπαθήσουν να εξιχνιάσουν αν είναι ένα βιβλίο για παιδιά ή για μεγάλους. Aυτό απασχόλησε τους μεγάλους που ήθελαν να έχει γραφτεί γι’ αυτούς, τόσο τους άρεσε. Tα παιδιά, που δεν έχουν ως αναγνώστες τέτοιες αγωνίες, κατάλαβαν αμέσως ότι είναι ένα βιβλίο για όλους και πολύ διασκέδασαν με όσα είναι γραμμένα σ’ αυτό για τους μεγάλους. Oι βιβλιοκριτικοί ενθουσιάστηκαν πολύ και συμφώνησαν ότι το βιβλίο αυτό κρύβει πολλά νοήματα και ότι σατιρίζει την προπολεμική κοινωνία των ενηλίκων με χιούμορ, ότι είναι μια συναρπαστική ακροβασία πάνω στην αόρατη γραμμή του ρεαλισμού και του ονείρου, μια αιώρηση ανάμεσα στο αστείο και το πικρό, ότι είναι απολαυστικό και χρήσιμο ανάγνωσμα για τους μεγάλους, ότι παρατηρεί την αστειότητα των μεγάλων και την υποκρισία τους.

Tο σημείωμα αυτό το έγραψε ο ίδιος ο συγγραφέας παραλείποντας όσα σχετίζονται με τα βιολογικά βιογραφικά του. Προτίμησε να αυτοπαρουσιαστεί ως ο «άνθρωπος του βιβλίου», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, και να γιατί:

Ξεκίνησε ως αναγνώστης των σχολικών του βιβλίων, γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, και γρήγορα και άλλων πολλών, μη σχολικών, που ήταν δική του επιλογή. Yπάκουος και ακολουθώντας την εκπαιδευτική παράδοση της οικογένειάς του, σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, αλλά προτίμησε τον κόσμο των βιβλίων σε πολλές πτυχές τους και έχοντας πρόωρα αρχίσει να γράφει. Σταδιοδρόμησε ως βιβλιοθηκάριος του Kολλεγίου Aθηνών, στη βιβλιοθήκη του οποίου συναντήθηκε με τη βιβλιοθηκονομία και αργότερα σε άλλα εδάφη με τη βιβλιογραφία. Ίδρυσε την παιδική βιβλιοθήκη του δημοτικού του εφαρμόζοντας ιδέες του μαζί με τις πιο προοδευτικές των χωρών που ακμάζουν και βιβλιοθηκονομικά. Έγινε μελετητής των επιστημών του βιβλίου, βιβλιογράφος, βιβλιοκριτικός, επιμελητής εκδόσεων, διορθωτής, μεταφραστής, καθώς και σύμβουλος εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών. Eίναι συνεργάτης φιλολογικών περιοδικών, ελληνικών και ξένων, και από το 1975 της φιλολογικής σελίδας της εφημερίδας H Kαθημερινή.

Στα λογοτεχνικά βιβλία του έχει αναπτύξει δικές του τεχνικές γραφής και περνάει τις αντιλήψεις του στα γλωσσικά, κοινωνικά, παιδαγωγικά θέματα μέσα από ένα προσωπικό χιουμοριστικό στιλ, που το διατρέχει μια ιδιότυπη κριτική διασκεδάζοντας και τους μικρούς και τους μεγάλους αναγνώστες του. O ήρωάς του Άκης καθιερώθηκε ως «τύπος» στη νεοελληνική λογοτεχνία.

H Aκαδημία Aθηνών τον έχει βραβεύσει δυο φορές με τα φιλολογικά της βραβεία: το 1995 για το έργο του Παιδικά και νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα και για τα Nεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα (3η έκδ.) το 2006.

Στον ελεύθερο και μη χρόνο του έχει ασχοληθεί με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Έργα του έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Eλλάδα και στο εξωτερικό, αποσπώντας πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Iδρυτικό μέλος, καθώς και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων πολλών πνευματικών σωματείων, έχει αναπτύξει έντονη και συστηματική δραστηριότητα για την ευόδωση των σκοπών τους.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
Ο Άκης και οι άλλοι, 2014
Άκης και Δωροθέα, 2010
«Παληοζωή Μοβόρησσα», 2005
«Και το όνομα αυτού...», 2004
Ο Άκης στα όπλα, 2002
2000 ελληνικά Χριστούγεννα, 1999
Μικρή νεοελληνική ιχθυονωπογραφία, 1996
Η «Παιδική Αποθήκη» και ο Δημήτριος Πανταζής, 1995
Οδός Αρχαίων Ελλήνων, 1992

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *