Ο υπέροχος Γκατσμπυ -Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ


Βρισκόμαστε στη Ν. Υόρκη τη δεκαετία του 1920. Είναι η εποχή της τζαζ, μια εποχή θαυμάτων, τέχνης, υπερβολής, όπου κυριαρχεί ακόμα η πεποίθηση ότι τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία. Ο Γκάτσμπυ είναι πάμπλουτος, μένει σε μια έπαυλη, έχει μπάτλερ, υπηρέτες, μια Ρολς Ρόις και διοργανώνει θρυλικά πάρτι. Κανείς δεν ξέρει από πού έρχεται, ούτε πώς κατέχει μια τόσο μεγάλη περιουσία, ωστόσο όλοι γοητεύονται από το μυστηριώδες παρελθόν και τον τρόπο ζωής του. Εκείνος έχει κάτι ακόμα. Έναν απόλυτο, ανεκπλήρωτο, ρομαντικό έρωτα για την εύθραυστη αλλά πανέμορφη Ντέιζι. Ο Γκάτσμπυ ξεχωρίζει. Και είναι τόσο αθεράπευτα ιδεαλιστής που γίνεται πραγματικά υπέροχος.

Ο "Υπέροχος Γκάτσμπυ" είναι ένα από τα πλέον σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που κατορθώνει όχι μόνο να ενσαρκώσει την εποχή του, αλλά και να την ξεπεράσει.

Η ζωή του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ είναι ένα τραγικό παράδειγμα των δύο όψεων του Αμερικανικού Ονείρου: οι χαρές του έρωτα, του πλούτου και της επιτυχίας και η τραγωδία που είναι συνυφασμένη με τις ακρότητες και την αποτυχία. Γεννημένος το 1896 στο Σαιντ Πωλ της Μινεσότα σε καθολική και ευκατάστατη οικογένεια, άρχισε να γράφει από πολύ νωρίς. Όταν οι ΗΠΑ μπαίνουν στον πόλεμο το 1917 κατατάσσεται στο στρατό, υπηρετώντας τη διετή θητεία του στην Αμερική, και γνωρίζει τη Ζέλντα Σέαρ, η οποία αρνείται να τον παντρευτεί λόγω έλλειψης χρημάτων. Το 1920 όμως κυκλοφορεί το πρώτο του μυθιστόρημα ("This Side of Paradise") που θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία· ο γάμος με τη Ζέλντα γίνεται αμέσως. Ο Φιτζέραλντ, επαγγελματίας πλέον συγγραφέας, συνεργάζεται και με διάφορα περιοδικά, συνεργασία που θα ήταν επικερδής αν οι δαπάνες του ζεύγους δεν ήταν αυξημένες εξαιτίας της πολυτελούς ζωής τους. Το δεύτερο μυθιστόρημα του Φιτζέραλντ, "The Beautiful and the Damned", περιγράφει ακριβώς ένα ζευγάρι που ζει μες στην τρυφηλότητα και στον ηδονισμό. Λίγο μετά τη γέννηση του μοναδικού τους παιδιού θα κυκλοφορήσει το σπουδαιότερο μυθιστόρημά του, "Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ".
Η σπάταλη ζωή, οι συνεχείς μετακινήσεις (ταξίδευαν από πόλη σε πόλη της Ευρώπης και διέμειναν σε οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ), καθώς και η θυελλώδης σχέση των Φιτζέραλντ επιβάρυναν την υγεία και των δύο: ο Φιτζέραλντ αντιμετώπιζε ολοένα σοβαρότερο πρόβλημα αλκοολισμού και η Ζέλντα, μετά από αρκετούς νευρικούς κλονισμούς, διεγνώσθη εντέλει ότι πάσχει από σχιζοφρένεια. Ωστόσο ο Φιτζέραλντ κατόρθωσε να τελειώσει και να εκδώσει το 1934 το τέταρτο μυθιστόρημά του, "Tender Is the Night", που βρίθει αυτοβιογραφικών στοιχείων· είναι και αυτό χρονικό μιας αποτυχίας ή πολλαπλών αποτυχιών. Ο Φιτζέραλντ πέθανε το 1940 στα σαραντατέσσερά του, από καρδιακή προσβολή. Μολονότι στον καιρό του ήταν κυρίως γνωστός ως εκκεντρικός μέθυσος και ενσαρκωτής των υπερβολών και ακροτήτων που χαρακτήριζαν την εποχή της τζαζ, η αποτύπωση αυτής της εποχής στα έργα του και το αναμφισβήτητο ταλέντο του του χαρίζουν σήμερα επάξια μια ξεχωριστή θέση στην ομάδα των νεωτερικών συγγραφέων.

(2018) Θα πέθαινα για σένα, Κλειδάριθμος
(2016) Η άλλη όψη του παραδείσου, Μίνωας
(2016) Η τελευταία των ωραίων, Ροές
(2016) Ο υπέροχος Γκάτσμπι, Εμπειρία Εκδοτική
(2016) Ο υπέροχος Γκάτσμπυ, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2015) The Beautiful and Damned, Πελεκάνος
(2015) This Side of Paradise, Πελεκάνος
(2015) Ιστορίες από την εποχή της jazz, Σοφίτα
(2015) Το πλουσιόπαιδο, Ποικίλη Στοά
(2013) Επιστροφή στη Βαβυλώνα και άλλες ιστορίες, Άγρα
(2013) Ο μεγάλος Γκάτσμπυ, Μίνωας
(2013) Ο υπέροχος Γκάτσμπυ, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2013) Ο υπέροχος Γκάτσμπυ, Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
(2013) Τρυφερή είναι η νύχτα, Μεταίχμιο
(2012) Ο μεγάλος Γκάτσμπυ, Άγρα
(2012) Ο υπέροχος Γκάτσμπυ, Εκδόσεις Πατάκη
(2010) Το ράγισμα, Ροές
(2009) Η απίστευτη ιστορία του Μπένζαμιν Μπάτον, Ερατώ
(2006) Το πλουσιόπαιδο και άλλες ιστορίες, Ερατώ
(2000) Τρυφερή είναι η νύχτα, Εκδόσεις Πατάκη
(1998) Όμορφοι και καταραμένοι, Ερατώ
(1997) Basil, the Freshest Boy. Three Hours between Planes, Εκδόσεις Παπαζήση
(1997) May-day, Εκδόσεις Παπαζήση
(1997) Ζοζεφίν, μια γυναίκα με παρελθόν. Το γαμήλιο πάρτυ, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1996) Το πλουσιόπαιδο, Κέδρος
(1996) Το σπάσιμο, Ιστός
(1994) Ο μεγάλος Γκάτσμπυ, Μίνωας
(1994) Τ' απομεινάρια της ευτυχίας, Κέδρος
(1993) Η εποχή των θαυμάτων, Printa
(1990) Το απόγευμα ενός συγγραφέα, Ερατώ
(1989) Η χαμένη δεκαετία, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1985) Ο παράδεισος του Πατ Χόμπυ, Οδός Πανός
(1985) Τρυφερή είναι η νύχτα, Ηριδανός
(1980) Το πλουσιόπαιδο, Οδυσσέας
(1979) Διηγήματα, Δωδώνη
Ένα διαμάντι μεγάλο όσο το Ριτς, Ερμείας
Ο τελευταίος μεγιστάνας, Ηριδανός

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *