ΖΑΝΤΙΓΚ ή το πεπρωμένο - Βολταίρου


Ο Ζαντίγκ είναι η ιστορία ενός ταξιδιού. Ο ήρωας, ένας απλός αστός της Βαβυλώνας, καταφέρνει με την αξία του να γίνει πρωθυπουργός. Θύμα πλεκτάνης, αναγκάζεται να καταφύγει στην Αίγυπτο και να γίνει σκλάβος· ως σκλάβος διατρέχει την Αραβία, αρχίζοντας σιγά σιγά να παίρνει πάνω του. Η αγάπη του για τη βασίλισσα Αστάρτη τον καλεί στη Βαβυλώνα· ξαναβρίσκει την Αστάρτη, θριαμβεύει πάνω στους εχθρούς του κι ανεβαίνει στο θρόνο.
Επηρεασμένος από τους μύθους της Ανατολής και την ταξιδιωτική λογοτεχνία της εποχής του, ο Βολταίρος γράφει το μυθιστόρημα της μαθητείας ενός ηγεμόνα, αντιμέτωπου με τα δεινά που του επιφυλάσσει το πεπρωμένο αλλά ο οποίος πάντοτε διασώζεται διατηρώντας την αξιοπρέπεια και την εντιμότητά του. Ένα ιδιαιτέρως απολαυστικό και σατιρικό μυθιστόρημα που στρέφεται εναντίον των άδικων βασιλέων και του κλήρου αλλά και των... γυναικών.

Francois Marie Arouet (1694-1778). Έγινε γνωστός με το όνομα Voltaire επειδή δημοσίευσε το 1719 με αυτό το το ψευδώνυμο τον "Οιδίποδα", την πρώτη από τις συνολικά 27 τραγωδίες του. Αυτό ακριβώς το ψευδώνυμο έγινε σύμβολο του διαφωτισμού, της λογικής, της ανεκτικότητας και της ελευθερίας της σκέψης. Η ζωή του Βολταίρου είχε απρόβλεπτες μεταπτώσεις. Λόγω μιας σάτιρας που δημοσίευσε, βρέθηκε το 1717 για 11 μήνες φυλακισμένος στη Βαστίλη. Το 1719 έγινε αυλικός λογοτέχνης, αλλά το 1726 αναγκάστηκε να δραπετεύσει στην Αγγλία.
Μετά την επιστροφή του απειλήθηκε πάλι με φυλάκιση, οπότε κατέφυγε το 1734 στην επαρχία της Λωραίνης (Lothringen). Από το 1750 ήταν εγκαταστημένος στην Αυλή του αυτοκράτορα Φρειδερίκου της Πρωσίας στο Πότσνταμ. Μετά από διαφωνίες με τον βασιλιά, έζησε από το 1755 στη Γενεύη και επέστρεψε στο Παρίσι μόλις το έτος που πέθανε. Αν και ήταν επιδέξιος συγγραφέας θεατρικών έργων, ιστορικών μελετών και έγραψε επίσης αξιόλογα ποιήματα καθώς και πνευματώδεις κριτικές, η φήμη του στηρίζεται κυρίως στις φιλοσοφικές εργασίες που δημοσίευσε. Ταυτόχρονα ήταν δε και φιλόσοφος με την παραδοσιακή έννοια, γιατί διατύπωσε ένα αυτόνομο φιλοσοφικό σύστημα.
Οι στόχοι για τους οποίους αγωνιζόταν ο Βολταίρος, ήταν αυτοί των φιλελεύθερων αστών, οι οποίοι υπερασπίζονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και την ισότητα των ανθρώπων ενώπιον του νόμου, ενάντια στην αυθαιρεσία του φεουδαρχικού απολυταρχισμού. Δεν ήταν άθεος, όπως συχνά υποστηρίζεται, αφού ο ίδιος έγραφε ότι "τίποτα δεν δημιουργείται από το τίποτα" και ότι "υπάρχει ένας θεός και αυτός πρέπει να είναι δίκαιος". Ταυτόχρονα υποστήριζε όμως ότι "είναι αδύνατο ο πάνσοφος θεός να έχει κάνει νόμους για να τους παραβιάζει", καταφερόμενος έτσι κατά της θαυματολογίας του Χριστιανισμού, κατά της δεισιδαιμονίας και της θρησκοληψίας, πράγμα που τον έφερνε σε αντιπαλότητα με το ιερατείο που αξιοποιεί για ιδιοτελείς σκοπούς μέχρι των ημερών μας αυτές ακριβώς τις παρεκκλίσεις. Ο Βολταίρος διέβλεψε πολύ πριν από τον Μαρξ ότι η θρησκεία αξιοποιείται για τη δημιουργία "αντεστραμμένης συνείδησης" του κόσμου, με αποτέλεσμα να θεωρεί τον αγώνα και την κριτική κατά του ιερατείου και της θρησκευτικής πρακτικής σαν προϋπόθεση κάθε κοινωνικής κριτικής.
Ο Βολταίρος πίστευε, αντίθετα με τον Μακιαβέλι και τον Λοκ, ότι "η ανθρώπινη φύση είναι καλή" και ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται καλοί, αλλά τους διαστρέφουν οι ανάγκες της ζωής. Ο μεγάλος φιλόσοφος θεωρείται από τους πνευματικούς πατέρες της γαλλικής επαναστάσεως.


(2018) Ποίημα για την καταστροφή της Λισαβόνας, Πόλις
(2018) Πραγματεία περί ανεκτικότητας, Διαλέγεσθαι
(2017) Ποίημα για την καταστροφή της Λισαβόνας, 24 γράμματα
(2017) Φιλοσοφικό λεξικό, Οξύ
(2012) Poème sur le désastre de Lisbonne, Πρίμπα Ιωάννα - Μαρία (Γιάννα)
(2012) Poème sur le désastre de Lisbonne, Πρίμπα Ιωάννα - Μαρία (Γιάννα)
(2009) Ο αδαής φιλόσοφος, Πόλις
(2008) Περί των διχονοιών των εν ταις εκκλησίαις της Πολονίας, Πουκαμισάς
(2008) Φιλοσοφικό λεξικό, Πιρόγα
(2006) Ζαντίγκ ,ή, Το πεπρωμένο, Πόλις
(2006) Η πριγκίπισσα της Βαβυλώνας, Ερμείας
(2005) Καντίντ ή η αισιοδοξία, Πόλις
(2004) Αγαθούλης, DeAgostini Hellas
(2001) Φιλοσοφικό λεξικό, Στάχυ
(1999) Επιλογή από το φιλοσοφικό λεξικό και τις φιλοσοφικές επιστολές, Πόλις
(1999) Ιστορίες και διηγήματα, Σπανός - Βιβλιοφιλία
(1997) Η πριγκίπισσα της Βαβυλώνας, Νεφέλη
(1995) Απομνημονεύματα, Ολκός
(1994) Ζαντίγκ ,ή, Το πεπρωμένο, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1992) Ο Μικρομέγας, Σπανός - Βιβλιοφιλία
(1991) Τα περί τον Σαδίκην ή την ειμαρμένην, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1989) Κάντιτ, Κάκτος
(1988) Μικρομέγας, Νεφέλη
(1979) Ζαντίγκ ,ή, Το πεπρωμένο, Δωδώνη
Η πριγκίπισσα της Βαβυλώνας, Ενάλιος
Καντίντ. Ζαντίγκ, Κωστοπούλου Ξένια
Φιλοσοφικά διηγήματα, Ηριδανός

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *