Ζαννιά Κότσικα είναι το όνομα μου - Μαρία Σαμπατακάκη


Μια δραματική μαρτυρία σε πρώτο πρόσωπο που αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα της χρεωκοπημένης Ελλάδας του Μεσοπολέμου, καθώς και της πρώτης μετεμφυλιακής περιόδου, όπως την έζησε η αφηγήτρια Ιωάννα (Ζαννιά) Κότσικα. Η Ζαννιά γεννήθηκε το 1912 σε ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας. Λόγω της οικονομικής κρίσης που είχε ξεσπάσει το 1930, εγκατέλειψε τη γενέτειρά της το 1932 αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Αθήνα. Τα περιστατικά του πολυτάραχου βίου της τα διηγήθηκε έξι μήνες πριν τον θάνατό της στην ιστορικό Μαρία Σαμπατακάκη, η οποία κατέγραψε ακέραιη τη μαρτυρία (με ελάχιστες επεμβάσεις), αφήνοντας τον αναγνώστη να απολαύσει τη ζωντανή γλώσσα της Ζαννιάς με την πηγαία ποιητικότητα που χαρακτηρίζει το λαϊκό της ιδίωμα.

Η εμπεριστατωμένη εισαγωγή της ιστορικού (και επιμελήτριας του κειμένου) Μαρίας Σαμπατακάκη καθώς και το μικρό προλόγισμα του Άρη Μαραγκόπουλου τεκμηριώνουν, διαφωτίζουν και ολοκληρώνουν την απόλαυση αυτού του, στην κυριολεξία, σπάνιου κειμένου.

Η Μαρία Σαμπατακάκη σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι (Φινλανδία). Παράλληλα ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, παρακολουθώντας αρχικά μαθήματα συγγραφής στο Christies International Art Studies και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Εργάστηκε ως ασκούμενη ερευνήτρια στο Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών επί τριετία, συμμετέχοντας στην επεξεργασία των ιστορικών εγγραφών και στην εκδοτική δραστηριότητα της υπηρεσίας. Το 2003, το πρώτο της διήγημα "Η τιμή του Παντελή Αβρακέα" βραβεύτηκε στον λογοτεχνικό διαγωνισμό που οργάνωσαν οι εφημερίδες "Οδός Αρκαδίας" - "Ελευθεροτυπία". Από το 2004 ξεκίνησε να συνεργάζεται ως αρθρογράφος με το μηνιαίο περιοδικό "Ιστορικά θέματα". Μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας κυκλοφόρησαν υπό την επιμέλεια του περιοδικού (με τη μορφή ενθέτου" οι μονογραφίες της "Η πείνα στην Κατοχή, 1941-1944" (2007), "Η μοναρχία στην Ελλάδα, η εξέλιξη ενός αμφιλεγόμενου θεσμού" (2008) και "Το Κυπριακό ζήτημα, από την Αγγλοκρατία έως την εισβολή του Αττίλα" (2009). Επίσης, έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με τα ιστορικά ένθετα των εφημερίδων "Έθνος" και "Ελευθεροτυπία" καθώς και με τα περιοδικά "Athens Magazine" και "Στρατιωτική ιστορία". Το 2010, εκδόθηκε από τις εκδόσεις Τόπος το πρώτο της βιβλίο με τίτλο "Ζαννιά Κότσικα είναι τ όνομά μου".

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *