Όπλα , παλάσκες και στην γραμμή - Μαρία Παναγιτακοπούλου/Σάκης Παπαδημητρίου


Ζωντανή μαρτυρία σε μυθιστορηματική μορφή ενός Έλληνα στρατιώτη, του Γεώργιου Χαΐρη, που πολέμησε στη Μικρά Ασία από το 1919 έως και το 1922. Είναι η ιστορία ενός νέου ανθρώπου που ενώ ζούσε ήσυχα στο χωριό του, στη Ρούμελη, βρέθηκε να πολεμά στα βάθη της Τουρκίας καταλαβαίνοντας στην πορεία τη ματαιότητα του πολέμου αυτού. Είναι μια δραματοποιημένη αφήγηση, που στο περιθώριο της επίσημης ιστορίας, μάς μεταφέρει βιωματικά στην ατμόσφαιρα μιας εποχής. Ένας απλός άνθρωπος γίνεται πρωταγωνιστής της δικής του ιστορίας, ένας τραγικός αντιήρωας στη δίνη ενός τραγικού πολέμου, μιας εθνικής τραγωδίας, όπως γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Πολεμώντας στο 5/42 σύνταγμα Ευζώνων του Πλαστήρα έζησε όλη τη φρίκη του πολέμου, τις μάχες στο Αφιόν Καραχισάρ, στο Εσκί Σεχίρ, την Κιουτάχεια και το Σαγγάριο ποταμό, τον αγώνα της επιβίωσης, τις αγριότητες του Κεμάλ, τη συμβίωση με τους ντόπιους Τούρκους, την άδοξη υποχώρηση του Στρατού και την περιπετειώδη επιστροφή του στην Ελλάδα.

(Σάκης Παπαδημητρίου)
Είναι φιλόλογος, μουσικός-συνθέτης. Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων, Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων, Παιδαγωγικού Τμήματος Παν/μίου Πατρών και υπ. διδάκτωρ Φιλοσοφίας.Δίδαξε κλασική κιθάρα και παραδοσιακά όργανα στα ωδεία: Δημοτικό Ιωαννίνων, Φίλιππος Νάκας, Φιλαρμονική Εταιρία Πατρών, Πελοποννησιακό κ.α. Ερευνητής της ελληνικής μουσικής έχοντας πτυχίο και Βυζαντινής Μουσικής ιδρύει το "Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου" (1991) και το μουσικό σύνολο "Ηδύφωνο" (2004). Οι ορχήστρες με δική του διεύθυνση, συνεργάστηκαν με διακεκριμένους ερμηνευτές (Δ.Σαμίου,
Χ. Αηδονίδη, Μπ. Τσέρτο, Π.Λάλεζα, Μ.Κωχ, Λ.Χαλκιά, Γ.Ανδρεάτο, Έ.Πασπαλά, Γ. Νέγκα, Β. Λέκκα, Δ. Πετρίδη, Α. Ονουφρίου).
Έχει γράψει μουσική για ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, για θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων "Η πρόβα" Γ. Αρμένη, "Στη Βοστίτσα του '30","Το παραμύθι της Γης" της Μ. Παναγιωτακοπούλου.
Έχει κάνει τη μουσική επιμέλεια, σύνθεση και ενορχήστρωση στην ανθολογία "Έρωτος ποίησις-αγάπης μέλος", (Εκδόσεις Παν/μίου Πατρών 2002). Έχει μελοποιήσει ποιήματα Ελλήνων ποιητών (Παλαμά,Σεφέρη, Αιμ. Δάφνη Γ.Κουτσοχέρα, Ι. Γρυπάρη, Γ. Βαλσαμίδη, Λ. Κουτσοχέρα) και Ιερατική Ποίηση.
Έγραψε μουσική για την παράσταση "Ύδωρ Σωτήριον", (Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών 2005- συμπαραγωγή με ΕΡΤ και ερμηνευτές τους Χ. Αηδονίδη, Β. Λέκκα, Μπ. Τσέρτο).
Μετέφρασε και μελοποίησε αρχαία λυρική ποίηση στο έργο του "Του Κρασιού και του Έρωτα", με ερμηνευτή το Βασίλη Λέκκα το οποίο έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα καιτην Ευρώπη.
Μελοποίησε την ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά "Το τελευταίο σώμα μου" (Παν/μιο Πατρών 2010) με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας και ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη.

Η Μαρία Παναγιωτακοπούλου γεννήθηκε στο Αίγιο, είναι φιλόλογος και εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση. Είναι συγγραφέας θεατρικών κειμένων κι έχει κάνει θεατρική προσαρμογή σε πολλά λογοτεχνικά κείμενα. Έχει ασχοληθεί με μεγάλη επιτυχία με την οργάνωση και την παραγωγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων κι έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες όπως τη Μαρίζα Κωχ (Θάλασσα τραγουδισμένη 2003), Εύα Κοταμανίδου (Πώς να σε ξεχάσω Σμύρνη αγαπημένη 2003), Ηλία Λογοθέτη (Του κρασιού και του Έρωτα 2004), Βασίλη Λέκκα (Ύδωρ Σωτήριο 2005), Χρόνη Αηδονίδη κ.α.
Έχει γράψει το κείμενο για το ντοκυμαντέρ της ΕΤ1 "Κάτω στου χωριού τ’ αλώνια" το οποίο ανέγνωσε ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος, καθώς και το κείμενο για το ντοκυμαντερ "Οι εποχές στην Αρκαδία". Το θεατρικό της κείμενο "Ύδωρ Σωτήριο" έντυσε την ομώνυμη μουσικοθεατρική παράσταση που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας με συμπαραγωγή της ΕΡΤ Έχει κάνει την επιμέλεια σε λογοτεχνικά και δοκιμιακά κείμενα. Είναι παντρεμένη με τον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου κι έχει δυο κόρες.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *