Μπλε καστόρινα παπούτσια - Θανάσης Σκρουμπέλος


Με αφορμή την αιματηρή προβοκάτσια του παρακράτους τον Νοέμβριο του 1964, κατά τον εορτασμό για την επέτειο ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, ο Θανάσης Σκρουμπέλος στήνει μια τολμηρή τοιχογραφία των σίξτις, με φόντο το μαγαζί "Χαβάη" στο Μεταξουργείο: κέντρο τραβεστί, τόπο συνάντησης πρώην χιτών, αρχηγείο παρακρατικών συνωμοσιών, σήμα κατατεθέν μιας γειτονιάς, μικρογραφίας της Ελλάδας, χωρισμένης αυστηρά στα όρια μιας εξουσίας που καθόριζαν οι διεκδικήσεις των άτεγκτων αντιπάλων, Λαμπράκηδες και παρακράτος.

Με σπαρταριστούς χαρακτήρες, όπως τον γοητευτικό πρωταγωνιστή Τρίλια ή Γαζούρη ή Γόη ή Άλογο, τον κυρ-Χρήστο, πανίσχυρο αφεντικό της "Χαβάης", τον μυστήριο, θεληματικό Μπόη, τον Μαλατσία, την Αριστέα, τη Νένα, πλήθος δευτερεύοντες χαρακτήρες και πυκνή πλοκή που κόβει την ανάσα, το μυθιστόρημα ξετυλίγει με τέχνη μικρά άγνωστα περιστατικά της εποχής και τις υπόγειες διαδρομές που τα συνδέουν με τα γνωστά πολιτικά γεγονότα.

Ένα παθιασμένο μυθιστόρημα για τα πάθη της Αριστεράς, για τα πάθη της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Μια συγκλονιστική ιστορία που πραγματεύεται την Ιστορία με τα υλικά ερωτικής τραγωδίας.

Ο Θανάσης Σκουρμπέλος γεννήθηκε στον Κολωνό το 1944. Σπούδασε Καλές Τέχνες (χαρακτική και αγιογραφία) στην Αθήνα και κινηματογράφο στο London Film School), με υποτροφία της Διεθνούς Αμνηστίας, ως διωκόμενος από τη δικτατορία. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ έχει γράψει αρκετά σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση: "Ανατολικός άνεμος", "Τοπική εφημερίδα", "Καλή πατρίδα, σύντροφε", "Η Αριάδνη μένει στη Λέρο" κ.ά. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του "Εργατικό παραμύθι", "Μετανάστες", "Τα φίδια στον Κολωνό", "Ο Αϊ Γιώργης των Γραικών". Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τις μεγάλου μήκους ταινίες: "Ο Τζώνης Κελν, κυρία μου"," Χαβάη", "Αλιόσσα", την ομαδική "Νέος Παρθενώνας", και την σπονδυλωτή "Η αυλή με τα σκουπίδια". Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων ("Χαβάη", "Μυστικές φωνές", "Γέρμα", "Γέλιο στο σκοτάδι" κ.ά.). Έχει εκλεγεί αρκετές φορές μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.

Έργα του
(2018) Ο γάτος μου ο κλόουν ο Μαλόουν, Τόπος [κείμενα, εικονογράφηση]
(2016) Μπλε καστόρινα παπούτσια, Τόπος
(2016) Τα φίδια στον Κολωνό, Τόπος
(2015) Η κόρη του Οιδίποδα, Τόπος
(2015) Οι κόκκινοι φίλοι μου, Θεμέλιο
(2014) Σενάριο, Τόπος
(2013) Το δίκοχο του Μίμη, Θεμέλιο
(2012) Bella Ciao, Τόπος
(2012) Η ιστορία της Βέλβετ Παλμ, Τόπος
(2011) Ο γάμος, Iason Books
(2011) Οι κόκκινοι βαρκάρηδες, Τόπος
(2010) Μαύρος Μακεδών, Τόπος
(2010) Ο Αϊ-Γιώργης των Γραικών, Νόβολι
(2009) Μπούκοβι: Πώς ήρθε και γιατί έφυγε, Νόβολι
(2009) Ο μπαλτάς και άλλες ιστορίες, Τόπος
(2007) Μπλε καστόρινα παπούτσια, Τόπος
(2006) Τα φίδια στον Κολωνό, Ελληνικά Γράμματα
(2005) Bella ciao, Ελληνικά Γράμματα
(2003) Οι κόκκινοι φίλοι μου, Ελληνικά Γράμματα
(1997) Ο Αϊ-Γιώργης των Γραικών, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1996) Χαβάη, Αιγόκερως [κείμενα, επιμέλεια υποσειράς]
(1990) Τα φίδια. Το δείπνο. Στον Κολωνό, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *