Σκύλος - Άντι Μαλιγκάν


Οι γονείς του χώρισαν, η μητέρα του έφυγε από το σπίτι, τα οικονομικά δεν πάνε καλά, το νέο περιβάλλον και οι απαιτήσεις στο σχολείο βαραίνουν. Η ζωή του Τομ δεν είναι και πολύ ζηλευτή τώρα τελευταία.

Σε αυτόν τον παράξενο κόσμο που ορθώθηκε γύρω του, ο Σπάιντερ, ο χαριτωμένος σκύλος που προσγειώνεται στα χέρια του μέσα σε κούτα και γίνεται αυτοκόλλητος, φίλος σε έναν κόσμο μοναξιάς και σκληρών ανθρώπων. Ως τη στιγμή που ο Σπάιντερ προκαλεί την οργή του περιβάλλοντός του και… φεύγει! Ο Τομ είναι απαρηγόρητος. Η φιλία διακόπτεται. Μα και οι δύο θα σηκώσουν τον κόσμο όρθιο να ξανανταμώσουν; Θα τα καταφέρουν;

Μέσα από μια συνηθισμένη ιστορία φιλίας ενός παιδιού κι ενός σκύλου, ο Άντι Μάλιγκαν δημιουργεί ένα ασυνήθιστο ταξίδι ωρίμανσης, μια ωδή μοναξιάς, ενηλικίωσης, αποδοχής και ανθεκτικότητας. Με το εξαίρετο εύρημα αφήγησης της μισής ιστορίας από την οπτική του σκύλου και τον ιδιαίτερο ανιμισμό όλων των ζώων που αποκτούν θέση στην εκτόξευση ιδεών και σκέψεων, ο Μάλιγκαν υφαίνει σαν Σπάιντερ ένα άκρως ενδιαφέρον μυθιστόρημα όπου τα ζώα παρατηρούν, αναλύουν και σχολιάζουν τους ανθρώπους, εξηγούν και παρεξηγούν τις κινήσεις και τα κίνητρά τους, εξυφαίνουν τις δικές τους προσεγγίσεις πάνω στη φύση των ανθρώπων.

Ο σκύλος τριγυρνά χαμένος ανάμεσα στο καλό και το κακό που ανασαίνει σε κάθε γωνιά του δρόμου, οι άνθρωποι μάλλον πράττουν τα ίδια πάνω κάτω με εκείνον και ο Τομ αναζητά παράλληλα με τον αγαπημένο του σκύλο-φίλο και την ταυτότητά του, μια διέξοδο από το μοναχικό κελί που έχει κλειστεί, ακούσια ή εκούσια. Νομίζω ότι αυτήν την ταυτότητα, που έχει τα δικά της χαρακτηριστικά για τους τετράποδους αγαπημένους, αναζητά και ο Σπάιντερ, διχασμένος στους φίλους που ταλαιπωρούν τη σκέψη και τα ένστικτά του: την αράχνη που όλο βοηθάει κι όλο τυραννά, μια αλεπού σε κρίση προσωπικότητας, μια γάτα που παίζει με τις χορδές του μυαλού του κι έναν ψύλλο που αποδεικνύεται ψύλλος-φίλος.

Μυθιστόρημα που διαβάζεις με μεγάλο ενδιαφέρον, με ευαισθησία και σκληρότητα, με χιούμορ και τρυφερότητα και με ένα τέλος που σπανίζει.

Ο Άντι Μάλιγκαν είναι συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες, ενώ έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία, όπως το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Guardian. To γνωστότερο βιβλίο του μέχρι στιγμής είναι το Trash, το οποίο μεταφράστηκε σε 22 χώρες, βρέθηκε στη βραχεία λίστα του Carnegie Medal 2012 και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Για δέκα χρόνια εργάστηκε ως σκηνοθέτης του θεάτρου και στη συνέχεια στράφηκε στις παιδαγωγικές επιστήμες. Σήμερα ζει στη νότια Αγγλία.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *