Μια ζωή δύο φορές - Σώτος Αλεξίου


Ο τίτλος των διηγημάτων βγήκε από αυτό που μου είπε κάποτε ο Τσιτσάνης. Ζω δυο ζωές: Μία όταν γράφω ένα τραγούδι και μία όταν το παίζω στον κόσμο. Στα διηγήματα αυτά ο Τσιτσάνης είναι παρών: ήτοι σαν μέρος μιας ιστορίας ήτοι μέσα από τα τραγούδια του. Γιατί οι άνθρωποί μου δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς το τραγούδι

"Έπαιξα και έχασα...
...σαν ζάρι που δεν σε θέλει... σαν τρένο που φεύγει... σαν μουντό ηλιοβασίλεμα...

Έριξα μια απελπισμένη ματιά στο άδειο κάθισμα του συνοδηγού, με κάρφωσε η απουσία της. Έδεσα τη ζώνη, έβαλα μπρος, έβγαλα το χειρόφρενο, πάτησα όλο θυμό τέρμα το γκάζι κι έφυγα σαν σφαίρα.
"κ' είπα στην καρδιά μου
να χτυπάει αθόρυβα..."

Χάθηκα στην πρωινή αντηλιά σαν ξεψυχισμένο αστέρι, αφήνοντας πίσω μια ξεθωριασμένη γραμμή ζωής. Σαν σταγόνα, σαν ρυάκι, σαν τίποτα."

Ο Σώτος Αλεξίου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα. Το 1967 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δίπλωμα στη σκηνογραφία και τη γλυπτική. Ως σπουδαστής (1964-1966) εικονογράφησε πολλά διηγήματα στο περιοδικό "Ταχυδρόμος". Το 1966 με υποτροφία του ΙΚΥ μελετά τη λαϊκή τέχνη της Βόρειας Ελλάδας. Συγχρόνως συμμετέχει σε πανελλαδικές Εκθέσεις Νέων (1962-1964). Το 1969 πήρε το Masters of Arts στη ζωγραφική ως υπότροφος-βοηθός καθηγητής του Πανεπιστημίου Fresno της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το 1972 κάνει τα σκηνικά και τα κοστούμια του έργου "The saints" στο θέατρο Counter Point του Χόλιγουντ. Συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις στην Αμερική και την Ευρώπη. Εκπροσωπεί την Ελλάδα στις Μπιενάλε της Ρουμανίας (1985) και της Ουγγαρίας (1987). Συμμετέχει σε δύο συνεχόμενες Μπιενάλε (1993-95) στην Toyamura της Ιαπωνίας. Είναι καθηγητής Εικαστικών Τεχνών.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *