Χαστουκόδεντρο - Άρης Μαραγκόπουλος


"Το Χαστουκόδεντρο" είναι η Οδύσσεια μιας εμποδισμένης αγάπης που κατάφερε να επιβιώσει μες στην εμφύλια βαρβαρότητα μιας εποχής, ένα μυθιστόρημα-ντοκιμαντέρ για την αγωνία της μεταπολεμικής Ελλάδας να σταθεί με αξιοπρέπεια στα πόδια της στους πιο αναξιοπρεπείς καιρούς.

Πώς ζει ο "μέσος άνθρωπος" σε μια χώρα που η Ιστορία τον "χαστουκίζει" στην καθημερινότητά του με ενοχές, θλίψη, οργή, εμφύλιο μίσος, όπως συμβαίνει περίπου και σήμερα; Που η εκάστοτε Εξουσία επιμένει ότι αυτός "χρωστάει", ότι αυτός πρέπει να πληρώσει, σε αίμα, σε ψυχή, σε οδύνη σε δυστυχία; Και που, επομένως, το πιο πολύτιμο πράγμα γι' αυτόν καταλήγει να είναι τα λεφτά και μόνο τα λεφτά; Πώς ερωτεύεται και πώς αγαπάει κάποιος που έχει μάθει να βάζει πάνω απ' όλα το Κόμμα; Πώς ζει κάποιος που "σκοτώνεται" για τις ιδέες του, "σκοτώνοντας" τις πραγματικές του ανάγκες μέσα στη φυλακή για δέκα, δεκαπέντε και παραπάνω χρόνια; Τι είδους αγώνας, τι είδους ζωή είναι αυτή;

"Το Χαστουκόδεντρο" αναζητά στην πρόσφατη Ιστορία απαντήσεις για τη σημερινή Ελλάδα, με αφορμή ένα γνωστό περιστατικό: το περίφημο "χαστούκι" της Μπέτι Αμπατιέλου στη Βασίλισσα Φρειδερίκη τον Απρίλιο του 1963, έξω από το ξενοδοχείο "Κλάριτζες", στο Λονδίνο.

"Το Χαστουκόδεντρο" είναι ένα μυθιστόρημα που έχει γραφεί με ακατέργαστα υλικά της Ιστορίας - όπου αναπόφευκτα πρωταγωνιστούν γνωστά ιστορικά πρόσωπα. Πρόσωπα γνωστά κι ωστόσο απογυμνωμένα από τον γνωστό μύθο που τα συνοδεύει (από τον Ρούζβελτ και τον Τσόρτσιλ έως τον Πιουριφόι και τον Κένεντι, από τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Καραμανλή έως τον Πάπας και τον Ωνάση, από τους βασιλείς της Ελλάδας έως τον Άρη, τον Σαράφη κλπ.).

"Το Χαστουκόδεντρο" είναι, ταυτόχρονα, ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική πολιτική απείθεια - σε μια χώρα που ο λαός της ανέκαθεν αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο από τους κυρίαρχους πολιτικούς συσχετισμούς.

Ο Άρης Μαραγκόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Paris I (Σορβόννη), στο Παρίσι. Εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων, κειμενογράφος, κριτικός βιβλίου, μεταφραστής και εκδότης. Έχει εκδώσει περισσότερα από είκοσι βιβλία πεζογραφίας και κριτικής και ισάριθμες μεταφράσεις (από τα γαλλικά και τα αγγλικά). Γράφει κριτική βιβλίου και ιδεών στoν Tύπο και στα σχετικά με τη λογοτεχνία περιοδικά. Είναι ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων "Τόπος", όπου διευθύνει το τμήμα λογοτεχνίας.
Εκτενέστερες πληροφορίες στην προσωπική ιστοσελίδα του συγγραφέα: www.arisgrandmangr.com

Έργα του
(2018) Η τριλογία του '80, Τόπος
(2016) Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού, Τόπος
(2015) Τα δεδομένα της ζωής μας, Τόπος
(2014) Πεδία μάχης αφύλακτα, Τόπος
(2013) Αρχείο Τάκη Πανανίδη: Αυτόπτης φωτομάρτυρας στην οδό των ονείρων, Τόπος [κείμενα, επιμέλεια]
(2012) Το χαστουκόδεντρο, Τόπος [κείμενα, επιμέλεια σειράς]
(2010) Ulysses, Τόπος [κείμενα, επιμέλεια σειράς]
(2009) Η μανία με την άνοιξη, Τόπος
(2008) True Love, Τόπος [κείμενα, επιμέλεια σειράς]
(2007) True Love, Στοιχεία από ένα έγκλημα, Τόπος
(2006) Η μανία με την άνοιξη, Ελληνικά Γράμματα
(2005) Διαφθορείς, εραστές, παραβάτες, Ελληνικά Γράμματα [κείμενα, επιμέλεια σειράς]
(2003) Γλυκειά επιστροφή, Ελληνικά Γράμματα
(2002) Αγάπη κήποι αχαριστία, Κέδρος
(2002) Ρωσία 100 χρόνια, Ριζάρειο Ίδρυμα
(2002) Τα δεδομένα της ζωής μας, Ελληνικά Γράμματα
(2001) Ulysses, Κέδρος
(1998) Οι ωραίες ημέρες του Βενιαμίν Σανιδόπουλου, Κέδρος
(1997) Αγαπημένο βρωμοδουβλίνο, Κέδρος
(1993) Πορτραίτο θλιμμένου άντρα σε τραίνο, Σμίλη
(1985) Δεν είναι όλα σινεμά μωρό μου, Ελεύθερος Τύπος
(1982) Όλτσμομπιλ 1908-1981, Ελεύθερος Τύπος

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *