Πολιτικοί στοχαστές των νεότερων χρόνων - Πασχάλη Μ. ΚιτρομηλίδηΣτις σελίδες αυτού του βιβλίου γίνεται μια απόπειρα να σκιαγραφηθούν οι σημαντικότερες συμβολές στο διάλογο πολιτικού ουμανισμού και φιλελευθερισμού που διαμόρφωσε τη νεότερη πολιτική σκέψη. Στόχος της ανάλυσης είναι η αποκατάσταση της ιστορικότητας καθεμιάς από τις συμβολές αυτές, ώστε να γίνουν κατανοητές οι προθέσεις και οι επιδιώξεις, πολιτικές και ηθικές, των συγγραφέων που σχολιάζονται, ως προς τη διατύπωση των πολιτικών τους επιχειρημάτων. Μόνο με την κατανόηση των προθέσεων μπορεί να γίνει αντιληπτός ο χαρακτήρας της συμβολικής έκφρασης που υιοθετούν οι στοχαστές για να επικοινωνήσουν με τον πολιτισμικό τους περίγυρο και να αποκρυπτογραφηθεί το μήνυμά τους με τα δικά τους και όχι τα δικά μας συμφραζόμενα, που συχνά μας παρασύρουν σε παρανοήσεις. Για το λόγο αυτό, ως κλειδί της ιστορικής αποκατάστασης του νοήματος της πολιτικής σκέψης επιλέχθηκε η βιογραφική μέθοδος. Για τους σκοπούς της κατανόησης της πολιτικής σκέψης η βιογραφική προσέγγιση προσφέρεται ως μέθοδος ένταξης των συγγραφέων και των έργων στο ιστορικό τους πλαίσιο, επιτρέποντας έτσι την αποκάλυψη των συγκεκριμένων πολιτικών συγκυριών που διαμόρφωσαν τις προθέσεις της επιχειρηματολογίας τους.

Με αυτή τη μέθοδο παρουσιάζονται η πνευματική φυσιογνωμία και οι πολιτικές ιδέες των Μακιαβέλλι, Χομπς, Λοκ, Μοντεσκιέ, Ρουσσώ, Μπερκ, Μπένθαμ, Μιλλ και Τοκβίλλ. Η έκθεση των ιδεών πλαισιώνεται από εκτενείς βιβλιογραφικές συναγωγές πηγών και βοηθημάτων που καθιστούν το βιβλίο εργαλείο για παραπέρα έρευνα και εμβάθυνση.

Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νεότερη ιστορία στα Πανεπιστήμια Wesleyan και Harvard των ΗΠΑ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Harvard (1979), από το 1980 διδάσκει ιστορία των πολιτικών θεωριών στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου από το 1987 είναι καθηγητής της πολιτικής επιστήμης. Μεταξύ 1980-1995 διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και εν συνεχεία γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του. Το 2000 εκλέχτηκε διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΝΕ/ΕΙΕ).

(2016) Νεότερη πολιτική θεωρία, Νομική Βιβλιοθήκη
(2015) Νεότερη πολιτική θεωρία, Νομική Βιβλιοθήκη
(2013) Πολιτική επιστήμη, Πόλις
(2009) Ρήγας Βελεστινλής, Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
(2008) Οι παραινέσεις προς την εξουσία στην ορθόδοξη παράδοση, Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης
(2007) Πολιτικοί στοχαστές των νεότερων χρόνων, Πορεία
(2003) Ρήγας Βελεστινλής: Θεωρία και πράξη, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
(2000) Η γαλλική επανάσταση και η νοτιοανατολική Ευρώπη, Πορεία
(2000) Νεότερη πολιτική θεωρία, Σάκκουλας Αντ. Ν.
(1999) Νεοελληνικός διαφωτισμός, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
(1985) Ιώσηπος Μοισιόδαξ, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *