Η Ειρήνη της Δράμας - Φαίδων Πατρικαλάκις...Φυλάξου αυτοκράτειρα Γιολάντα-Ειρήνη της Δράμας, βάλε κάπως κι εσύ το χέρι σου, να μην παρασυρθώ σε ποιητικές επινοήσεις... Βοήθησε κι εσύ όσο μπορείς για το δικό σου καλό, γιατί στους δημιουργούς επιτρέπονται τα πάντα και τα πάντα συγχωρούνται.
Γι αυτό μέσα στα γραπτά μου, θα σου επιτρέψω να μιλάς κι εσύ, να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου, όσες φορές σε αδικώ και σε παραμορφώνω.
Θα γράψω τον βίο σου σαν να παίρνω συνέντευξη από σένα, σαν να σ έχω δίπλα μου και να συνομιλούμε. Μπορούμε ακόμα να υψώνουμε τους τόνους της κουβέντας εκεί που χρειάζεται να επικοινωνήσουμε βίαια και απαιτητικά. Άλλωστε πώς μπορεί να γίνει διαφορετικά; Εσύ υπήρξες βασίλισσα με πυγμή, με θάρρος, τολμώ να πω, και με θράσος. Δεν επιτρέπεται να μην υπολογίζω ότι βρίσκεσαι απέναντί μου και ανά πάσα στιγμή, με του θυελλώδη χαρακτήρα σου, έχεις την δυνατότητα ν ανατρέψεις τα κείμενά μου.
Το άνισο είναι ότι εγώ έχω την ευκαιρία γνωρίζοντας κάθε πλευρά σου να εκθέσω τις αδυναμίες, τους θυμούς και τις ίντριγκές σου, ενώ εσύ δεν θα μάθεις ποτέ τίποτα για μένα, δεν θα με συναντήσεις ποτέ και πουθενά, κι έτσι δεν θα μπορέσεις να διαμαρτυρηθείς.
Με ποιο τάχα δικαίωμα αποφάσισα να ασχοληθώ μαζί σου;...

Ο Φαίδων Πατρικαλάκις γεννήθηκε στη Δράμα. Σπούδασε αρχικά στη Σχολή Βακαλό και στη συνέχεια στο Παρίσι, στην Academie Julian, στην Academie du Feu, με την καθοδήγηση του Jabot, και στην Ecole de Dessin Applique a la Mode Historique. Το Θέατρο Σκιών, ο Θεόφιλος αλλά και οι ανθρώπινες μορφές του Picasso αποτελούν τις αφετηρίες της έντονα χρωματικής ζωγραφικής του. ("Αγαπώ τα χρώματα που ναι γευστικά, τους ήχους που με κάνουν να ταξιδεύω, τα όνειρα που με πλημμυρίζουν με υπερβατικούς παλμούς, τα ταξίδια που μου αποκαλύπτουν μουσικούς ρυθμούς και μεταμορφώνουν και μένα σε ρυθμό απεριόριστου χρωματικού αισθησιασμού"). Μέσα από τα στοιχεία λαϊκής αγιογραφίας, ειδωλίων, ξεχωριστών μορφών τέχνης που συνάντησε στα ταξίδια του σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής , διαμόρφωσε έναν κόσμο χρωματικής πανδαισίας, που κινείται μεταξύ ονειροπόλησης, παιδικότητας και γαλήνης. Στο έργο του ωστόσο δεν μπορεί να μην αναγνωρισθεί μια μακρά και έντονη μοναχικότητα, ευανάγνωστη ακόμα και στα γλυπτά ή στα κεραμεικά του. ("Ωστόσο στις μορφές μου δεν επιδιώκω το ρεαλισμό, την αληθοφάνεια, αλλά μια ευγλωτία δυναμικών ρυθμών και εντάσεων"). Από το 1960 ασχολήθηκε παράλληλα και με τη σκηνογραφία. Πρώτη του δουλειά τα σκηνικά για τον "Ματωμένο γάμο" στην Alliance Francaise. Στο Παρίσι εργάστηκε από το 1961 μέχρι το 1964 και αργότερα στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν (1967-1973), το ΚΘΒΕ (1970), το Θέατρο Στοά (1971), το Θέατρο Καρέζη-Καζάκου στο "Μεγάλο μας τσίρκο" (1973-1974), το Ανοικτό Θέατρο κ.ά. Παράλληλα με τις εκθέσεις του ζωγραφικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, δημοσίευσε μια σειρά βιβλίων για τη ζωγραφική,τη σκηνογραφία, τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες -με έντονο το εικαστικό αλλά και το ποιητικό στοιχείο. ("Ταξιδεύοντας ανακαλύπτουμε τη μουσικότητα των τόπων και των χρωμάτων"). Το 2000 παρουσίασε τα ειλατήρια, μια σειρά από πίνακες με λαδοπαστέλ πάνω σε χαρτί για τα οποία είχε γράψει: "Το χαρτί μου δίνει μεγάλη συγκίνηση με τη ζωντάνια και την αμεσότητά του. Κυρίως το χαρτί το αδρό, το τσαλακωμένο σε πολλαπλά αναδιπλώματα και σε αλλεπάλληλα επίπεδα.Το τσαλακωμένο χαρτί αποκτά μια γλυπτική διάσταση, είναι πιο ελαστικό και δραματικό". Έργα του κόσμησαν το 24ο τεύχος του "Μανδραγόρα" (Οκτώβριος 2000) ενώ από τις ομώνυμες εκδόσεις κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Η αρπαγή του βελούδου" (2001).

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *