Ηρόδοτος επτά νουβέλες και τρία ανέκδοτα - Δ.Ν.Μαρωνίτης


" Ο τόμος αυτός που ανθολογεί, μεταφράζει και υπομνηματίζει επτά νουβέλες και τρία ανέκδοτα από το σύνολο του ηροδοτείου έργου, έχει τη δική του ιστορία. Σχεδιάστηκε πριν από τη δικτατορία για τις εκδόσεις "Γαλαξίας". Στο μεταξύ, καθώς περνούν τα χρόνια, πολλά έχουν αλλάξει. Έμεινε ωστόσο, φοβάμαι, αναγνωρίσιμος ο φανατισμός του αρχικού σχεδίου και στο τελικό, σημερινό αυτό αποτέλεσμα.
Έτσι η εισαγωγή και οι μεταφράσεις από το πρώτο βιβλίο του Ηροδότου στηρίζονται κατά βάση στην έκδοση "Ηροδότου Ιστορίαι, 'Κλειώ', Εισαγωγή-Μετάφραση-Σχόλια Δ.Ν. Μαρωνίτη, Γκοβόστης, Αθήνα 1996". Το περίεργο όμως είναι ότι η παλιά εκείνη έκδοση, για πολλούς λόγους, έχει κατά κάποιο τρόπο αποξενωθεί από το συγγραφέα της. Ο τόμος αυτός προσπαθεί να διορθώσει την αποξένωση για την οποία μίλησα μ' ό,τι καινούργιο περιέχει και με τις βελτιώσεις που έγιναν στο παλαιότερο υλικό.
Οι τέσσερις νουβέλες και τα δύο ανέκδοτα από τα βιβλία ΙΙ-ΙΧ μεταφράστηκαν για πρώτη φορά. Όσο για τα τρία δοκίμια, που επιβάλλονται στη μετάφραση, είναι γραμμένα σε αρκετή ή μεγάλη χρονική απόσταση από την έκδοση Γκοβόστη. […]
Ξαναγυρίζοντας ύστερα από δεπκαπέντε και πάνω χρόνια στον Ηρόδοτο (…), ένα μόνο θα ήθελα να υποσημειώσω. Γενικότερα ο λόγος του Ηρόδοτου και ειδικότερα οι νουβέλες του με εδίδαξαν τη σχέση που, σπάνια και σε κορυφαίες στιγμές της λογοτεχνίας, δημιουργείται ανάμεσα στην τέχνη και στη φύση, (…) δηλώνει τον τρόπο που η κάθε λογής πραγματικότητα αποκαλύπτει την αληθινή φύση της με την απογύμνωση που της επιβάλλει η έντεχνη έκφραση.
Ίχνη αυτής της διδαχής ελπίζω να βρει ο αναγνώστης και στον τόμο αυτόν, ο οποίος αναλαμβάνει να μεταφράσει και να αναγνωρίσει το λόγο του Ηρόδοτου, μέσα από τις νουβέλες και τα ανέκδοτά του. "
(Από τον Πρόλογο του Δ.Ν. Μαρωνίτη)

Περιεχόμενα
Πρόλογος και εισαγωγή του Δ. Ν. Μαρωνίτη
Νουβέλες του Ηροδότου:
Η γυναίκα του Κάνδαυλη
Η ιστορία του Άδραστου
Αστυάγης και Άρπαγος
Η ιστορία του Πολυκράτη
Περίανδρος και Λυκόφρων
Η καταδίκη της τυραννίδας
Ο έρωτας του Ξέρξη
Ανέκδοτα του Ηρόδοτου:
Ο Αρίων και το Δελφίνι
Οι πρώτοι άνθρωποι της γης
Πώς ο Δαρείος έγινε βασιλιάς
Δοκίμια του Δ. Ν. Μαρωνίτη:
Η παθολογία του έρωτα και της εξουσίας
Φόνος, λόγος και αλήθεια
Ο κλειστός κόσμος της Ασίας
Ειδική βιβλιογραφία

Το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο στη Διεθνή Έκθεση της Λειψίας το 1982.

 Ο Δημήτης Μαρωνίτης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1929

Προπτυχιακές στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακές στο Πανεπιστήμιο Mainz της Γερμανίας
Διδάκτωρ και εντεταλμένος υφηγητής του Tμήματος Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέχρι το 1967, οπότε απολύθηκε και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ από τη στρατιωτική χούντα.
Τακτικός καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (1975-1997).
Επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας, Aυστρίας, ΗΠΑ και Kύπρου, και διαλέξεις σε χώρες της Ευρώπης και Αμερικής.

Ειδικός σύμβουλος του Yπουργείου Παιδείας σε θέματα Aνώτατης Eκπαίδευσης (1974-1976)

Πρόεδρος του Tμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ (1986-87)

Γενικός διευθυντής του Kρατικού Θεάτρου Bορείου Eλλάδος (1989-90)

Πρόεδρος του Tμήματος Δημοσιογραφίας και Mέσων Mαζικής Eνημέρωσης του ΑΠΘ (1991-94)

Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (1991-94)

Πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Kέντρου Eλληνικής Γλώσσας (1994-2001)

Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου "Ενδογλωσσική Μετάφραση" του ηλεκτρονικού κόμβου στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (1998-2000)?

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *