Μπαρ ''Οι νεράιδες'' - Χρήστος Χαρτοματσίδης

"Προχθές είδα για πρώτη μου φορά τον Θεό!
Όχι ολόκληρο. Είναι τόσο πελώριος που δύσκολα μπορείς να συλλάβεις όλο Του το Μεγαλείο. Ίσως, αυτό που είδα, να ήταν η Θεϊκή παλάμη, ή μέρος από το χέρι Του. Πρώτα βέβαια σείστηκε η γης. Από μακριά ακούγονταν τα βήματά Του, που κάνανε την Οικουμένη να τρέμει.
Ακολούθησε ο θυελλώδης άνεμος απ' τις κινήσεις Του. Αέρας που σάρωνε τα πάντα. Που έφερνε και μια δυνατή υγρή οσμή. Τη μπόχα του θανάτου! Οι μεγαλύτεροι λένε πως έτσι μυρίζανε τα βαλτοτόπια, εκεί που κατοικούσε ο λαός μας πριν εκδιωχθεί στις άνυδρες σπηλιές. Είναι δυνατόν ένας Θεός να μυρίζει έτσι; Μα εγώ κατάλαβα. Ήταν η οσμή του φόβου! Του δικού μας φόβου! Θυμάμαι ο γέροντάς μου, ο αδερφός Σεραφείμ είχε βγει έντρομος από τη σπηλιά:
"Κρύψου, αδερφέ!" πρόλαβε να μου πει. "Έρχεται... ΑΥΤΟΣ!" μετά πανικόβλητος βιάστηκε να εξαφανιστεί.
Μα εγώ ήθελα να Τον δω. Να Τον αντικρίσω σε όλο Του το Μεγαλείο.
Είναι αυτό αλαζονεία;

Ο Χρήστος Χαρτοματσίδης γεννήθηκε το 1954 στη Σόφια από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, σπούδασε ιατρική και εργάζεται ως διευθυντής Μικροβιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Γνωρίζει βουλγαρικά, ρωσικά και αγγλικά. Τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού "Μανδραγόρας", ενώ επίσης δημοσιεύει διηγήματα και μεταφράσεις στο λογοτεχνικά περιοδικά "Το Δέντρο", "Η Λέξη", "Νέα Πορεία" και "Ιστός". Το 1980 διακρίθηκε με το 2ο Βραβείο στον Πανβουλγαρικό Διαγωνισμό Διηγήματος και το 1990 απέσπασε το 2ο βραβείο στο Διαγωνισμό Μυθιστορήματος του εκδοτικού οίκου "Χ.Γ. Δάνωφ" και του Δήμου Φιλιππούπολης για το μυθιστόρημα "Κιθαρίστας σε ταβέρνα". Το 2003 το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσίασε το δύο του μονόπρακτα "Το ασανσέρ" και "Η έξοδος μετά τις 6μμ απαγορεύεται" με τον ενιαίο τίτλο "Σκούρο μαύρο σχεδόν λευκό", σε σκηνοθεσία Ηλία Φραγκάκη. Το 2008 το Κρατικό Θέατρο της πόλης Σιλίστρα της Βουλγαρίας παρουσίασε το θεατρικό του έργο "Οι εφιάλτες του δήμιου Σανσόν" σε σκηνοθεσία Στέφαν Στάιτσεβ. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: "O ξένος" (1986) "H νύχτα των εμβρύων", εκδ. Νικολαΐδης (1989), τα διηγήματα: "Tο παλιό κτίριο", εκδ. "Nεφέλη" (1991), "Φωτο-Veritas", εκδ. "Μεταίχμιο" (2003), και τα μυθιστορήματα: "Κιθαρίστας σε ταβέρνα", εκδ. "Πατάκης" (1996), "Oι περιπέτειες του Μπρέγκα", εκδ. "Πατάκης", (2001), "Μια εταίρα θυμάται", εκδ. Ελληνικά Γράμματα (2009), "Είναι κάπου αλλού η γιορτή", Τόπος (2011), και τα θεατρικά έργα "Οι εφιάλτες του δήµιου Σανσόν", Μανδραγόρας, (2009) και "Λίλια", Μανδραγόρας (2016).
Πρόσφατα, το διήγηµά του µε ελληνικό τίτλο "Ο Σούπερ G από την Καλκάντζα" εξεδόθη στα βουλγαρικά µε τίτλο "Ιερό παιδί".

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *