Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γλόλντμπαχ - Απόστολος ΔοξιάδηςO θείος Πέτρος είναι ένα αίνιγμα. Oι πρεσβύτεροι της οικογενείας Παπαχρήστου τον απορρίπτουν ως "αποτυχημένο της ζωής". Ωσότου ο αφηγητής-ανιψιός του ανακαλύπτει ότι ήταν κάποτε φημισμένος μαθηματικός, τόσο ιδιοφυής και παράτολμος ώστε να αφιερώσει τη ζωή του στην περιβόητη "Eικασία του Γκόλντμπαχ", ένα πρόβλημα που προσπαθούσαν εις μάτην να επιλύσουν γενεές μαθηματικών. H ανακάλυψή του αυτή θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις...

Πρόκειται για ένα πολύ γοητευικό, απλό, οικείο βιβλίο, γραμμένο με χάρη και με μέτρο. Μέσω της ειρωνικής αλλά και ταυτόχρονα τρυφερής ματιάς του Δοξιάδη πάνω στην κοινωνική συμπεριφορά του μαθηματικού, προβάλλει τον ασκητισμό του μαθηματικού ερευνητή Πέτρου Παπαχρήστου, αλλά και την ιδιόμορφη σχέση του με τον ανιψιό του. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα καταλάβει κανείς τον λόγο ύπαρξης του υπότιτλου «μυθιστόρημα μαθηματικής εμμονής», γιατί από την πρώτη στιγμή της ανάγνωσης του, του γίνεται πραγματικά εμμονή μέχρι να μπορέσει να επιλύσει το πέπλο μυστηρίου που περιβάλλει τον ερευνητή Πέτρο Παπαχρήστου και την Εικασία του Γκόλντμπαχ.

Ο Απόστολος γεννήθηκε στην Αυστραλία από Έλληνες γονείς και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι. Γυρίζοντας στην Ελλάδα, σκηνοθέτησε για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Η δεύτερή του ταινία μεγάλου μήκους, Τεριρέμ, βραβεύτηκε με το βραβείο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Κινηματογράφου Τέχνης στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1988. Έγραψε τα πεζογραφήματα Βίος Παράλληλος (Άγρα, 1985), Μακαβέττας (Εστία, 1988), Ο Θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ (Καστανιώτης, 1993, αναθεωρημένη έκδοση 2001), Τα Τρία Ανθρωπάκια (Καστανιώτης, 1998), καθώς και το θεατρικό έργο Δέκατη Έβδομη Νύχτα, που εκδόθηκε μαζί με το δοκίμιο Από την Παράνοια στους Αλγόριθμους στο ομότιτλο βιβλίο (Ίκαρος, 2006). Το 2000, ο Θείος Πέτρος εκδόθηκε στα αγγλικά σε μετάφραση του συγγραφέα και στη συνέχεια σε άλλες τριάντα γλώσσες, σε πολλές από τις οποίες έχει γίνει μπεστ-σέλερ. Κέρδισε το πρώτο διεθνές Βραβείο Πεάνο και ήταν στο short list του Prix Medicis Etranger. Πέρα από τους πολλούς του αναγνώστες, ο Θείος Πέτρος έχει πάρει υμνητικές κριτικές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών από τον νομπελίστα John Nash, τον συγγραφέα και ψυχίατρο Oliver Sacks, τον κριτικό George Steiner και τον θεατρικό συγγραφέα Michael Frayn. Ο κριτικός του αγγλικού Independent Gilbert Adair χαρακτήρισε τον Θείο Πέτρο το βιβλίο που δημιούργησε το είδος της . Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τη δουλειά του στο Logicomix, ο Απόστολος γράφει και κάνει διαλέξεις για τη σχέση μεταξύ των μαθηματικών και της αφήγησης, καθώς και τη θεωρία της αφηγηματικής γνώσης. Το 2005 ίδρυσε, με τον Τεύκρο Μιχαηλίδη και τον Πέτρο Δελαπόρτα, το μη-κερδοσκοπικό οργανισμό, Θαλής και Φίλοι, μέσω του οποίου διοργανώθηκαν τα πρώτα δύο διεθνή συνέδρια μαθηματικών και αφήγησης. Το περιοδικό Nature χαρακτήρισε το πρώτο από αυτά σαν την ουσιαστική αρχή της προσέγγισης μεταξύ των δύο αυτών, μέχρι τώρα τόσο απόμακρων, κλάδων.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *