Άσμα Άσμάτων- Ψαλμοί - Γιωσέφ ΕλιγιάΤα χειρόγραφα του Γιοσέφ Ελιγιά χωρίστηκαν από τη Σιωνιστική Ομοσπονδία, που ήταν και κληρονόμος της φιλολογικής του εργασίας, σε τρεις κατηγορίες:
Ιστορικά, Φιλοσοφικά, Ποιητικά.
Η τρίτη τούτη κατηγορία των χειρογράφων του περιλαμβάνει 257 κομμάτια αριθμημένα, στη σειρά που βρέθηκαν, από το «Σύλλογο Νέων Ιουδαίων» της Θεσσαλονίκης, που τα χε στην κατοχή του.
Ο πόλεμος και η συστηματική εξόντωση του εβραϊκού στοιχείου της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, εξαφάνισε, μαζί με την τέλεια καταστροφή κάθε εβραϊκού και κάθε ίχνος από τα χειρόγραφα αυτά.
Τα 257 τούτα χειρόγραφα σταθήκανε η βάση όλης μου της εργασίας, για την πρώτη έκδοση των Ποιημάτων του.

Ο Γιοσέφ Ελιγιά (το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωσήφ Καπούλια) γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1901. Σπούδασε στο γαλλόφωνο γυμνάσιο της Alliance Israelite. Το 1922 πήγε στην Αθήνα και εργάστηκε σε ιδιωτικά σχολεία ως καθηγητής της γαλλικής γλώσσας. Το 1930 διορίστηκε καθηγητής της γαλλικής στο γυμνάσιο του Κιλκίς, από όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα και πέθανε στον Ευαγγελισμό από τύφο το 1931. Συνεργάστηκε με το περιοδικό "Νουμάς", με τη "Νέα Εστία" κ.ά. Μέχρι το θάνατό του υπήρξε τακτικός συνεργάτης της "Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας" του Πυρσού για την οποία έγραψε διάφορα άρθρα για την εβραϊκή θρησκεία και φιλολογία. Έγραψε επίσης ποιήματα και κριτικές και μετέφρασε εβραϊκά κείμενα κυρίως από τη Βίβλο, όπως το "Άσμα Ασμάτων", τη "Ρούθ", τους "Ψαλμούς" κ.ά., ενώ παράλληλα έκανε γνωστή στην Ελλάδα και την νεότερη εβραϊκή ποίηση και πεζογραφία.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *