Μάρα η χριστιανή Σουλτάνα- Γιώργος Λεονάρδος


Το ιστορικό μυθιστόρημα του Γιώργου Λεονάρδου ξαναφέρνει στη ζωή τα μεσαιωνικά Βαλκάνια μέσα από το συναρπαστικό δυναμισμό μιας περιπετειώδους προσωπικής ιστορίας. Με άξονα αφήγησης την έντονη και συνάμα συναρπαστική ζωή της Μάρας Βράνκοβιτς-Κομνηνού –κόρης του δεσπότη της Σερβίας, συζύγου του σουλτάνου Μουράτ Β΄, τιμημένης μητριάς του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή και παραλίγο συζύγου του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου–, ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου οι εμφύλιες διαμάχες, οι ρομαντικοί αλλά και βίαιοι έρωτες, οι αιματηροί πόλεμοι, οι ανατριχιαστικές σφαγές και γενοκτονίες αλλά και οι σκοτεινές δολοπλοκίες και οι αδίστακτες μάχες εξουσίας που χάραξαν την πορεία της νότιας αυτής γωνιάς της Ευρώπης στο μεγαλύτερο μέρος του κρίσιμου 15ου αιώνα.
Το βιβλίο Μάρα, η Χριστιανή Σουλτάνα συνδυάζει το γρήγορο ρυθμό του μοντέρνου μυθιστορήματος με την ακαδημαϊκή ακρίβεια της μελετημένης ιστορικής αφήγησης και το δυναμισμό του ζωντανού πολιτικοδιπλωματικού ρεπορτάζ. Προσφέρει γνώσεις για το παρελθόν, προκαλεί σκέψεις για το παρόν και υποχρεώνει σε σοβαρούς προβληματισμούς για το μέλλον.

Ο Γιώργος Λεονάρδος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά κατάγεται από την Άνδρο των Κυκλάδων. Πρωτοδημοσίευσε διηγήματα το 1953 στις ημερήσιες εφημερίδες της Αλεξάνδρειας Ταχυδρόμος και Ανατολή. Σπούδασε φυσικομαθηματικός, αλλά έγινε δημοσιογράφος. Εργάστηκε στο δελτίο εξωτερικών ειδήσεων και αργότερα ως πολιτικός συντάκτης στις εφημερίδες Καθημερινή, Ναυτεμπορική, Απογευματινή, Ελευθεροτυπία, Μεσημβρινή, Έθνος και Ελεύθερος Τύπος, καθώς και ως αρθρογράφος στην οικονομική εφημερίδα Κέρδος. Υπήρξε ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Βελιγράδι (1964-1967) και αργότερα, το 1976, στη Νέα Υόρκη, όπου διατέλεσε διευθυντής της ημερήσιας εφημερίδας Εθνικός Κήρυξ. Παρουσιαστής ειδήσεων στην ΕΡΤ και στον ΑΝΤΕΝΝΑ. Ανέλαβε δημοσιογραφικές αποστολές στον Πόλεμο του Βιετνάμ, στον ιρανοϊρακινό πόλεμο, στον Πόλεμο του Περσικού και σε άλλες συρράξεις, καθώς επίσης σε διεθνείς διασκέψεις.
Για τα ιστορικά μυθιστορήματά του Μάρα, η Χριστιανή Σουλτάνα και Η Ωραία Κοιμωμένη του Μυστρά βραβεύτηκε με το Βραβείο Ιστορικού Μυθιστορήματος το 2000 και το 2005 αντιστοίχως από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων. Επίσης, το 2006 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση για την προσφορά του στη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία, ενώ το 2008 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το έργο του Ο Τελευταίος Παλαιολόγος. Τρία από τα ιστορικά μυθιστορήματά του έχουν εκδοθεί και σε άλλες χώρες. Το Μπαρμπαρόσα ο Πειρατής στην Αγγλία, την Τουρκία και την Ιταλία. Το Μάρα, Η Χριστιανή Σουλτάνα στην Τουρκία και τη Σερβία. Το Μαρία η Μαγδαληνή στην Τουρκία. Από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη κυκλοφορούν, επίσης, τα έργα του Το Σπίτι πάνω από τις Κατακόμβες, Εύα, Οι Εραστές της Γης, Οι Πόλοι του Μαγνήτη, Το Τραγούδι της Ψυχής, το δοκίμιο Η Δομή του Μυθιστορήματος, το ναυτικό μυθιστόρημα Μαγγελάνος – Τρεις Έλληνες στο Τέλος του Κόσμου και η τετραλογία για την παλαιολόγεια εποχή, με τα ιστορικά μυθιστορήματα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος – Ο Ελευθερωτής, Οι Παλαιολόγοι, Ο Τελευταίος Παλαιολόγος και Σοφία Παλαιολογίνα – Από το Βυζάντιο στη Ρωσία.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *