Ο λαβύρινθος της μοναξιάς - Οκτάβιο Πας


«Η μοναξιά, το να νιώνει κανείς και να ξέρει ότι είναι μόνος, απόμακρος από τον κόσμο και ξένος προς τον εαυτό του, χωριστός απ' αυτόν, δεν αποτελεί αποκλειστικό χαρακτηριστικό του Μεξικανού. Όλοι μας, κάποια στιγμή της ζωής μας, νιώθουμε μόνοι. Κι ακόμη χειρότερα: είμαστε μόνοι. Η ζωή είναι αποκοπή απ' αυτό που ήμασταν και βάπτισμα σε αυτό που θα γίνουμε, σε ένα πάντα παράδοξο μέλλον. Η μοναξιά είναι ο έσχατος κύκλος της ανθρώπινης μοίρας. Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ον που νιώθει μόνο και το μοναδικό που αποζητεί τους άλλους.
...Σήμερα, η εξουσία καταργεί τη μοναξιά, δια νόμου. Και, μαζί μ' αυτή, τον έρωτα, παράνομη και ηρωική μορφή μέθεξης»
Κορυφαίο δοκίμιο του νομπελίστα ποιητή και στοχαστή, η παραδειγματική αυτή μελέτη της μεξικάνικης ταυτότητας είναι ταυτόχρονα μια ξενάγηση στον ζοφερό λαβύρινθο της ιστορίας και της ψυχής, εκεί όπου πλανιέται μοναχικά ο σύγχρονος άνθρωπος, αναζητώντας την έξοδο προς την κοινωνία και τον έρωτα.

Ο Οκτάβιο Πας υπήρξε σημαντικός ισπανόφωνος συγγραφέας, ποιητής και διπλωμάτης. Γεννήθηκε το 1914 κοντά στην Πόλη του Μεξικού, όπου και πέθανε το 1998. Η οικογένειά του είχε προσχωρήσει στη Μεξικάνικη Επανάσταση. Ο πατέρας του, δημοσιογράφος και δικηγόρος, ήταν εκπρόσωπος του Eμιλιάνο Ζαπάτα στις ΗΠΑ. Το 1935, ο Πας εγκατέλειψε τις νομικές του σπουδές και εργάστηκε  στην πόλη Μέριδα σε σχολείο με παιδιά χωρικών και εργατών. Το 1937, ο Πας συμμετείχε στο δεύτερο Διεθνές Κογκρέσο Συγγραφέων για την Προάσπιση του Πολιτισμού που έλαβε χώρα στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, όπου και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Δημοκρατικό στρατόπεδο. Το 1943 ο Πας ξεκίνησε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια και δύο χρόνια αργότερα μπήκε στο Μεξικανικό Διπλωματικό Σώμα.

Τον Οκτώβριο του 1968 παραιτήθηκε από το Διπλωματικό Σώμα διαμαρτυρόμενος για τη σφαγή από κυβερνητικές δυνάμεις των μαθητών-διαδηλωτών στην Πλατεία των Τριών Πολιτισμών στην πόλη Τλατελόλκο του Μεξικού. Το 1990 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *