Οι επτά κόρες της Εύας - Μπράιαν Σάικς

Το 1994 ο καθηγητής Μπράιαν Σάικς, αυθεντία στο DNA και στην ανθρώπινη εξέλιξη, κλήθηκε να εξετάσει τα παγωμένα απομεινάρια ενός άντρα που είχε παγιδευτεί σ' έναν παγετώνα στη Βόρεια Ιταλία πριν από 5.000 χρόνια. Ο καθηγητής Σάικς κατάφερε να εντοπίσει ένα ζωντανό απόγονο αυτού του Ανθρώπου των Πάγων στη Βρετανία.
Πώς τα κατάφερε; Οι Επτά κόρες της Εύας είναι μια αφήγηση από πρώτο χέρι της έρευνάς του για ένα ξεχωριστό γονίδιο που μεταβιβάζεται αναλλοίωτο από γενιά σε γενιά μέσω της μητέρας, επιτρέποντάς μας έτσι να ανιχνεύσουμε τους γενετικούς προγόνους μας στο χώρο και το χρόνο. Ο καθηγητής Σάικς ανακάλυψε ότι σχεδόν όλοι οι σημερινοί Ευρωπαίοι κατάγονται από μία από τις επτά γυναίκες τις οποίες ονόμασε Ούρσουλα, Ξένια, Έλενα, Βέλντα, Τάρα, Κατρίν και Τζασμίν.
Απ' αυτή την εκπληκτική επιστημονική και περιπετειώδη αφήγηση μαθαίνουμε πού ζούσαν οι αρχαίοι γενετικοί μας πρόγονοι, πώς ήταν η ζωή τους, καθώς και ότι ο καθένας από μας είναι μια ζωντανή μαρτυρία της σχεδόν θαυματουργής δύναμης του DNA μας. Είν' ένα βιβλίο που όχι μόνο επανεξετάζει τον τρόπο με τον οποίο έχουμε εξελιχθεί, αλλά παράλληλα απευθύνεται στην αίσθηση που έχουμε για την ατομικότητα και την ταυτότητά μας.

Ο Μπράιαν Σάικς, καθηγητής της Ανθρώπινης Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε μια σημαντική επιστημονική σταδιοδρομία. Αφού ασχολήθηκε πρώτα με την έρευνα για τα αίτια των κληρονομικών ασθενειών των οστών, βάλθηκε ν' ανακαλύψει αν το DNA, το γενετικό υλικό, μπορούσε να επιβιώσει στα αρχαία οστά. Απέδειξε ότι πράγματι μπορούσε. Η πρώτη αναφορά για εξαγωγή αρχαίου DNA από ανθρώπινα οστά ήταν δική του και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature το 1989. Από τότε ο καθηγητής Σάικς έχει κατ' επανάληψη κληθεί, ως διεθνής αυθεντία, να εξετάσει διάφορες σημαντικές υποθέσεις, όπως ο Άνθρωπος των Πάγων, ο Άνθρωπος του Τσένταρ, καθώς και πολλά άτομα που ισχυρίζονταν πως ήταν απόγονοι της ρωσικής βασιλικής οικογένειας. Παράλληλα, αυτός και η ερευνητική του ομάδα συνέθεσαν την τελευταία δεκαετία το αναμφισβήτητα πληρέστερο οικογενειακό δέντρο DNA του είδους μας. Ο καθηγητής Σάικς έδινε πάντα έμφαση στη συμβολή του ατόμου στη διαμόρφωση του γενετικού μας κόσμου. Η ιστοσελίδα www.oxfordancestors.com δίνει σε όποιον το επιθυμεί την ευκαιρία ν' ανακαλύψει, μέσω ενός δείγματος του DNA του, πού ανήκει γενετικά. Εκτός από επιστήμονας, ο Μπράιαν Σάικς διετέλεσε δημοσιογράφος στον τομέα ειδήσεων της τηλεόρασης και επιστημονικός σύμβουλος της Βουλής.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *