Περί αμαρτίας, πάθους, βλέμματος και άλλων τινών - Τζίνα ΠολίτηΣτην εποχή μας, σημειώνει ο Michel de Certeau στο "Η κουλτούρα στον πληθυντικό", "παράγεται μια έρημος για εκείνους τους "απάτριδες", τους πνευματικούς μετανάστες από τους οποίους οι θεσμοί στερούν τις αναπαραστάσεις. Το πνεύμα εκείνο που τις εμψύχωνε δεν έχει εξαφανιστεί. Είναι "αλλού", πέρα από τις δομές που η αποχώρησή του τις έχει μεταβάλει σε ερημωμένα θεάματα ή σε λειτουργίες απουσίας".
Στο αγωνιώδες ερώτημα: "Τι να κάνουμε;", τα δοκίμια αυτά, γραμμένα στην έρημο, στέλνουν από την εξορία το μήνυμα: "Να υπερασπιστούμε με ανιδιοτελές πάθος από τη χυδαιότητα της αγοράς και της εξαγοράς τον "Συγκινημένο άνθρωπο" του Χειμωνά και την υψηλή Λογοτεχνία που του πρέπει".

Η Τζίνα Πολίτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Ν. Υόρκης. Διδάκτωρ της αγγλικής λογοτεχνίας, είναι σήμερα ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου άρχισε να διδάσκει μετά τη μεταπολίτευση. Ως Fellow του Κολεγίου Churchill, δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Βιβλία και μελέτες της πάνω στην αγγλική, στην ελληνική και στη συγκριτική λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1998 τιμήθηκε με το "Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας" από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Το 2007 έλαβε το βραβείο δοκιμίου των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού "Διαβάζω" για το βιβλίο της "Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών", ενώ τό 2011 της απονεμήθηκε το Βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" της Εταιρείας Συγγραφέων.

(2018) Διαβάζοντας το "Confiteor", Πόλις
(2017) Αναζητώντας το κλειδί, Ερατώ
(2015) Η διαλεκτική εξουσίας/αντίστασης στη λογοτεχνία, Νήσος
(2013) Οι αιώνιες φωλέες της επιστροφής στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, Άγρα
(2011) Επιστροφή, Άγρα
(2010) Η δοκιμασία της ανάγνωσης, Άγρα
(2009) Λόγοι, αντίλογοι, σατιρικά, Άγρα
(2008) Περι-διαβάζοντας την αγγλική λογοτεχνία, Άγρα
(2006) Περί αμαρτίας, πάθους, βλέμματος και άλλων τινών, Άγρα
(2004) Δοκίμια για το ιστορικό μυθιστόρημα - σταθμοί στην εξέλιξη του είδους, Άγρα
(2001) Η ανεξακρίβωτη σκηνή, Άγρα
(1999) Στα όρια της γραφής, Άγρα
(1996) Συνομιλώντας με τα κείμενα, Άγρα
(1979) Shakespeare and Law, Εκδόσεις Παπαζήση
(1979) Κριτικά σημειώματα, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *