Οι μαύρες Ινδίες - Ιούλιος Βερν


Ο Βερν στο βιβλίο αυτό αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στον τρόπο σχηματισμού του γαιάνθρακα. Την εποχή του Βερν τόσο η παλαιοντολογία όσο και η γεωλογία και η αστροφυσική ήταν σε νηπιακό στάδιο. Για παράδειγμα, δεν είχε απαντηθεί ούτε κατά προσέγγιση το ερώτημα για την ηλικία της Γης, παρότι η υπολογιζόμενη ηλικία αυξανόταν αλματωδώς με την πρόοδο των ανακαλύψεων. Η γεωλογία είχε απλά αρχίσει να υποψιάζεται την ύπαρξη γεωτεκτονικών δυνάμεων, διαφορετικών από τις ηφαιστειακές, αλλά η θεωρία των τεκτονικών πλακών διατυπώθηκε μετά από είκοσι πέντε με τριάντα χρόνια περίπου και εδραιώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Οι γεωλόγοι είχαν παρατηρήσει ότι τα σχήματα των ακτών στις δύο όχθες του Ατλαντικού ταίριαζαν, λες και ήταν κάποτε ενωμένα και απομακρύνθηκαν, αλλά αυτό δεν εξηγούνταν με τη θεωρία της εποχής ότι η Γη κρύωνε και συστελλόταν και αυτή η συστολή οδηγούσε σε ορογενέσεις και άλλα τεκτονικά φαινόμενα. Οι επιστήμονες ούτε που υποψιάζονταν το μηχανισμό και τις διαδικασίες πίσω από την παραγωγή ενέργειας του Ήλιου και των άστρων, και οι μόνες γνωστές τους φυσικές διαδικασίες δεν επέτρεπαν στο αστέρι μας, άρα και στη Γη, να υπάρχει πέραν των χιλιάδων, το πολύ εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων, παρότι η γεωλογία "έδειχνε" μεγαλύτερα νούμερα. Μέσα σε αυτό τον καμβά, ο Βερν είναι πολύ προσεκτικά ασαφής στις περιγραφές του όπου η επιστήμη του καιρού του δεν έδινε απαντήσεις. Παρότι στο κεφάλαιο 3 του βιβλίου περιγράφει ό,τι ήταν γνωστό στην εποχή του, το περιεχόμενο του κεφαλαίου έχει φιλολογική σχεδόν αξία και μόνο.
Όποιος αναγνώστης ενδιαφέρεται για μια σύντομη περιγραφή της διαδικασίας δημιουργίας των λιθανθράκων, μπορεί ν ανατρέξει στο σχετικό σημείωμα στο τέλος της εισαγωγής αυτής. Αλλιώς, μπορεί να το ξεπεράσει και ν' απολαύσει την περιπέτεια αυτή στη γη της Σκοτίας.

Ο Ιούλιος Βερν γεννήθηκε στη Γαλλία το 1828 και πέθανε το 1905. Το 1848 ο πατέρας του, διαπρεπής δικηγόρος της Νάντης, τον έστειλε στο Παρίσι να σπουδάσει νομικά. Αλλά το θέατρο και η λογοτεχνία γοήτευσαν το νεαρό Βερν περισσότερο. Από το 1854 ο Βερν άρχισε να μελετάει συστηματικά γεωγραφία, φυσική και μαθηματικά, ενώ η ανάγνωση του έργου του Πόε τον ώθησε προς το φανταστικό μυθιστόρημα. Παθιασμένος για την αεροναυτική, ίδρυσε το 1862 μαζί με ένα φίλο του μια «Εταιρεία για την έρευνα της αεροπλοΐας». Τοτε έγραψε το μυθιστόρημα Πέντε εβδομάδες σε αερόστατο, που μόλις κυκλοφόρησε έγινε τεράστια επιτυχία. Έτσι άρχισε η σειρά των μυθιστορημάτων με το γενικό τίτλο Θαυμαστά ταξίδια. Η σειρά αυτή είχε ως γενικό άξονα κάποιο περιπετειώδες και φανταστικό ταξίδι και ξεπέρασε τους εκατό τίτλους. Στα διάφορα αυτά έργα του ο Βερν πρόβλεψε εφευρέσεις που πραγματοποιήθηκαν αργότερα, όπως το υποβρύχιο, το αεροπλάνο, το διαστημόπλοιο κ.ά. Σε άλλα πάλι μυθιστορήματά του ασχολήθηκε με τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίζονταν σε διάφορες χώρες. Σε όλες τις περιπτώσεις ο Βερν έδειξε μια αντιαποικιακή στάση και τάχθηκε με το μέρος των λαών που αγωνίζονταν για την ανεξαρτησία τους. Τα μυθιστορήματά του γνώρισαν τεράστια επιτυχία σε όλον τον κόσμο και κυρίως στο παιδικό κοινό. Θεωρείται μέχρι σήμερα ο κατεξοχήν δημιουργός μυθιοστορημάτων επιστημονικής φαντασίας.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *