Γραμματική - Μαρία ΤσολακούδηΙστορίες τέλους εποχής, στο μεταίχμιο αλλαγής μιας κοινωνίας. Διαδραματίζονται σ' ένα νησί του Αιγαίου μετά τον πόλεμο, λίγο πριν επέλθει η τουριστική ανάπτυξη σε μια στάσιμη αγροτική κοινωνία, όπου όλα φαίνονται ίδια, αλλά έχουν αρχίσει να μεταβάλλονται. Με γραφή που αποδίδει πειστικά την εντοπιότητα και το λαϊκό στοιχείο, συγχωνεύοντας επιδέξια στη μυθοπλασία άρθρα και ειδησάρια από τις τοπικές εφημερίδες, το βιβλίο ζωντανεύει έναν παράξενο κόσμο με ρευστά όρια ανάμεσα στο πραγματικό (σήμερα) και το φανταστικό (παρελθόν). Πρόσωπα αλλοτινών καιρών αναδύονται ως μαγικές οπτασίες από τις σελίδες αυτές: η κυρία Γραμματική, ο Αλεκάκης, η Αφρούλα, η Μίλια, η Βάγια με τη σακάτισσα αδερφή, ο Αθανάσης ο χασάπης. .
Γεννημένη σε κάποιο νησί του βορειοανατολικού αιγαίου (είναι εμφανές μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου για ποιο νησί μιλάει) προσπαθεί μέσω της διηγηματικής μορφής και των ιστοριών, που φέρουν ως τίτλους κύρια ονόματα, να μας ξεναγήσει στην κοινωνία της μετα-εμφυλιακής Ελλάδας, περιγράφοντας μας -μέσω αυτών των ιστοριών- ένα είδος μετάβασης από τη νεότερη στη σύγχρονη ιστορία της που συντελείται με διάφορους τρόπους, όπως χαρακτηριστικά μου εκμυστηρεύτηκε η ίδια η δημιουργός.
Μέσα από τις διαρκείς της αναφορές στο άλλοτε και στο τώρα, η συγγραφέας προσπαθεί να δώσει τροφή για σκέψη ώστε να μας δώσει να καταλάβουμε το πώς έχει διαμορφωθεί η κοινωνία σήμερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παρελθόν και σε κάποιο βαθμό προσδιορίζει και το μέλλον.

 Η Μαρία Τσολακούδη γεννήθηκε στη Λήμνο και ζει στην Αθήνα. Είναι μέλος της λογοτεχνικής ομάδας ΜΕ.Λ.ΟΜΑ. Η "Γραμματική" είναι το πρώτο της βιβλίο.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *