Πάολα - Ιζαμπέλ Αλιέντε

Κάθε βιβλίο της Ιζαμπέλ Αλιέντε αποτελεί σημαντικό γεγονός, όμως, αυτό εδώ είναι ακόμα πιο σημαντικό, γιατί είναι το πιο συγκινητικό, το πιο προσωπικό και το πιο οικείο από όσα έχει γράψει μέχρι τώρα. Όταν η μεγάλη Χιλιανή συγγραφέας βρισκόταν στην Ισπανία για την παρουσίαση του βιβλίου της Το Επουράνιο Σχέδιο, η Πάουλα, η κόρη της, έπεσε σε κώμα. Πλάι στο κρεβάτι της, κι ενώ παρακολουθούσε με αγωνία την εξέλιξη της αρρωστιάς της, η Ιζαμπέλ Αλιέντε άρχισε να γράφει σε ένα τετράδιο την ιστορία της οικογένειας της και τη δική της, με σκοπό να την χαρίσει στην κόρη της όταν θα έβγαινε απ’ αυτήν τη δραματική περιπέτεια. Αυτή, όμως, η κατάσταση κράτησε ατελείωτους μήνες και οι σημειώσεις της συγγραφέως έγιναν, τελικά, αυτό το αποκαλυπτικό και συγκλονιστικό βιβλίο, γραμμένο με πόνο ψυχής, με απίθανη ευαισθησία και αμεσότητα.

Η Ιζαμπέλ Αλιέντε είναι Λατινοαμερικανίδα συγγραφέας, από τις πρώτες Χιλιανές συγγραφείς που αναγνωρίστηκαν διεθνώς. Γεννήθηκε το 1942 στη Λίμα, στο Περού και τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες, καθώς έχουν πουληθεί πάνω από 51.000.000 αντίτυπα. Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 1982 (Το Σπίτι των Θαυμάτων), κάνοντας την γνωστή στην Ισπανία και στη Δυτική Γερμανία. Μόνο όταν αναγνωρίστηκε από το αναγνωστικό κοινό και τους κριτικούς, ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη συγγραφή.

Η  Ιζαμπέλ Αλιέντε είναι γνωστό πως προέρχεται από πολιτική οικογένεια: είναι ανιψιά του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος ήταν κι ο λόγος που αναγκάστηκε το 1973 να φύγει από τη χώρα και να εξοριστεί με την οικογένεια της στο Καράκας, μετά τη δολοφονία του και το πραξικόπημα που τον ανέτρεψε. Γι’ αυτό το λόγο, ανέπτυξε έντονη πολιτική συνείδηση από πολύ νεαρή ηλικία, χαρακτηριστικό που άρχισε να φαίνεται από τα πρώτα της κιόλας βιβλία.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της συγγραφής της είναι και η ισχυρή οπτική από τη μεριά της γυναίκας που κυριαρχεί σε όλα της τα έργα, καθώς πολλά απ’ αυτά τιτλοφορούνται με γυναικεία ονόματα, όπως και το Πάουλα. Δημοσιεύτηκε το 1995 κι αποτελεί ένα από τα πιο προσωπικά και συγκινητικά βιβλία της.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *