Η ναυμαχία της Σαλαμίνας - Βarry Strauss

Το 480 π.Χ. στη Σαλαμίνα δύο μεγάλοι πολιτισμοί έρχονται αντιμέτωποι: της Ελλάδας και της Περσίας. Και στους δύο κυριαρχούσε η φιλοδοξία, και οι δύο ήταν στρατιωτικά ανεπτυγμένοι. Αν καταστρεφόταν ο περσικός στόλος, η Αθήνα θα μπορούσε να κατακτήσει τη δύναμη και τον πλούτο για να δημιουργήσει ένα χρυσό αιώνα. Αν αποτύχαινε, η κλασική Ελλάδα θα έχανε τη λάμψη, τον πολιτισμό και τους θεσμούς οι οποίοι θα αποτελούσαν την ιστορία του μετέπειτα κόσμου.
Η εποποιία της Σαλαμίνας προσφέρει μια δραματική γνώση των πολεμικών τεχνών, της ευφυϊας, της στρατηγικής, των τεχνασμάτων και των αντι-τεχνασμάτων. Η ριζικά νέα ερμηνεία του Μπάρι Στράους ξεδιπλώνεται μέσα από τις ατομικές ιστορίες δώδεκα εκπληκτικών χαρακτήρων: από τον ίδιο τον Ξέρξη και τη βασίλισσα Αρτεμισία -μία από τις ελάχιστες γυναίκες-καπετάνισσες της Ιστορίας- μέχρι τον Αθηναίο ναύαρχο Θεμιστοκλή και τον Ερμότιμο, τον ευνούχο.
Στο βιβλίο Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας παρουσιάζονται τα κρίσιμα γεγονότα ενός μηνός του 480 π.Χ., όταν ο αρχαίος κόσμος έτρεμε τις συνέπειες από τη μεγαλύτερη εισβολή από στεριά και θάλασσα που είχε δοκιμάσει ώς τότε, μετά την οποία τίποτε δε θα ήταν όπως πριν.

Ο Barry Strauss ( Μπάρι Στράους ) γεννήθηκε το 1953. Είναι καθηγητής Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Cornell και αναγνωρισμένη αυθεντία στην αρχαία στρατιωτική ιστορία. Με πλήθος υποτροφιών, καθώς και διδακτορικό από το Yale, επέκτεινε τις σπουδές του διαμένοντας στην Ελλάδα, τη Γερμανία, το Ισραήλ και την Ιταλία, ενώ συμμετείχε και σε αρχαιολογικές ανασκαφές. 'Εχει τιμηθεί με το Αριστείο Διδασκαλίας Cornell's Clark και ανακυρήχθηκε επίτιμος δημότης Σαλαμίνας το 2012 λόγω του έργου του για την ομώνυμη Ναυμαχία. Διαβάζει και ομιλεί οχτώ ξένες γλώσσες, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την κωπηλασία , την ποδηλασία και την πεζοπορία. Λατρεύει τη τζάζ και την όπερα και παραδέχεται ότι παρακολουθεί υπερβολικά πολλή τηλεόραση. Έχει γράψει ή επιμεληθεί πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων τα The Battle of Salamis,The Trojan War και το The Spartacus War.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *