Το Ακατέργαστον μου - Αλίκη Ντουφεξή-Pope

"Δεν θα ασχοληθώ ξανά με την κλινική περίπτωση της κυρίας Αλίκης Ντουφεξή - Πόουπ. Επαίρεται ότι πρόγονος του συζύγου της είναι ο Άγγλος ποιητής Αλεξάντερ Πόουπ. Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Όσκαρ Ουάιλντ για τον συγκεκριμένο ποιητή, θα παρατηρήσω για την απόγονό του:
Υπάρχουν δύο τρόποι να μισεί κανείς τη λογοτεχνία. Ο πρώτος είναι να τη μισεί. Ο δεύτερος είναι να διαβάζει Αλίκη Ντουφεξή - Πόουπ."

Ένας καταξιωμένος αλλά ιδιόρρυθμος συγγραφέας, ο Άλκης Χατζηκωστής, πιεζόμενος από τις εμπορικές και καλλιτεχνικές συνθήκες, δημιουργεί ένα γυναικείο alter ego, τη συγγραφέα ροζ μυθιστορημάτων Αλίκη Ντουφεξή-Πόουπ, κατακτώντας έτσι τις πρώτες θέσεις των μπεστ σέλερ.

Η συνέχεια είναι απρόσμενη για όλους: συγγραφέας, εκδότης, κριτικοί, αναγνώστες και οικείοι του/της συγγραφέως παρασύρονται σε έναν διαρκή αντικατοπτρισμό. Η αδυναμία του Χατζηκωστή να αντισταθεί στην ξαφνική επιτυχία, η αποξένωσή του από έναν κόσμο που καταρρέει, η πολλαπλότητα των προσωπείων του και ο συνακόλουθος διχασμός της προσωπικότητάς του φέρνουν τον ίδιο, αλλά και τον αναγνώστη, αντιμέτωπο με τα ερωτήματα: πώς αντιμετωπίζει ένας ιδιαίτερος άνθρωπος την κυριαρχία της μετριότητας και της ομοιομορφίας; Ποια η αλήθεια και ποια η συγγραφική πραγματικότητα;

Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί.

Η Αλίκη Ντουφεξή-Pope (λογοτεχνικό ψευδώνυμο) γεννήθηκε το 1968 στη Νέα Σμύρνη. Στα δεκαοκτώ της μετανάστευσε στο Κέιπ Τάουν, όπου παντρεύτηκε με Έλληνα επιχειρηματία της Νότιας Αφρικής και σπούδασε αγγλική φιλολογία. Σήμερα ζει στο Στέλενμπος με τον δεύτερο σύζυγό της, τον Άντριου Πόουπ, αγγλικής καταγωγής Νοτιοαφρικανό γαιοκτήμονα και απόγονο του Άγγλου ποιητή Αλεξάντερ Πόουπ. Εργάζεται ως καθηγήτρια στο σχολείο που ίδρυσε ο σύζυγός της. Έχει δύο κόρες, την Γκρέις, είκοσι χρονών, και την Τζόυς, δεκαοκτώ. Από τις εκδόσεις "Μεταξά" κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της "Ερωτική καταιγίδα" (2012) και "Ψιχάλες αγάπης στο πρόσωπό μου" (2013).


.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *