Ο τρελός - Χαλίλ Γκιμπράν

Η τρέλα, ω, αυτή η υπέροχη τρέλα! Η παρθένα δύναμη του σύμπαντος που συνθλίβει τιτάνες και χαϊδεύει τα πιο ευαίσθητα άνθη. Το φιλί που ξυπνάει τον άνθρωπο από τον λήθαργο της άγνοιάς του, και που με βία τον ξαναφυλακίζει μέσα στο τίποτα. Ο τρελός αυτός, ο αθάνατος σταυροφόρος της αναγέννησης και της αλήθειας – της ουσιαστικής αλήθειας, που όλο μεταβάλλεται κι όλο ζουζουνίζει στα αυτιά των νεκρών.

Αυτή τη τρέλα γνωρίζει κανείς σε αυτό το σύγγραμμα του Γκιμπράν. Μέσα από τις δεκάδες μικρές ιστορίες, που είναι παντελώς ασύνδετες μεταξύ τους φαινομενικά, όμως όλες συναντιόνται στο τέλος του ίδιου σκοπού – της αφύπνισης αυτής της αρχέγονης τρέλας. Στόχο έχουν να γκρεμίσουν τα φράγματα της πραγματικότητας, του λογικού, του “πρέπει”, ώστε θριαμβευτικά να ξεχυθεί το ατελείωτο ποτάμι της ζωής. Να επιτρέψουν στον άνθρωπο να αφεθεί σε αυτό το ρέμα, να χάσει τον εαυτό του, τη νόησή του, και να βρει το αιθέριο έλαιο της ύπαρξής του – την ελευθερία.

Ο Χαλίλ Γκιμπράν (Λίβανος 1883 – Νέα Υόρκη 1931) ήταν ποιητής, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και ζωγράφος. Γεννήθηκε στην πόλη Μπσαρί του βόρειου Λιβάνου από φτωχή μαρωνιτική οικογένεια. Το 1895, αφού δημεύτηκε η περιουσία του πατέρα του, μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Βοστώνη, όπου ζούσαν πολλοί εκπατρισμένοι Λιβανέζοι. Τρία χρόνια αργότερα επέστρεψε στον Λίβανο, όπου και φοίτησε στο Μαρωνιτικό Ινστιτούτο Σοφίας (Μαχάντ Αλχικμάχ) της Βηρυτού. Το 1908 πραγματοποίησε στη Βοστώνη την πρώτη έκθεσή του με έργα ζωγραφικής. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης γνώρισε την αγαπημένη του Μαίρη Χάσκελ, η οποία άσκησε μεγάλη επίδραση στο λογοτεχνικό του έργο. Έζησε επίσης δύο χρόνια στο Παρίσι, όπου μαθήτευσε στον Αύγουστο Ροντέν, ενώ από το 1912 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Έγραψε στα αραβικά και τα αγγλικά. Τα βιβλία του, που διαπνέονται από βαθύ ρομαντισμό, λυρισμό και μυστικισμό, βρήκαν μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο. Σημαντικότερα έργα του είναι: Ο προφήτης, Ανυπότακτα πνεύματα, Σπασμένα φτερά, Δάκρυα της ψυχής, Ο τρελός: Παραβολές και ποιήματα, Άμμος και αφρός κ.ά.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *