Ο Ζηλωτής - Ρεζά ΑσλάνΔύο χιλιάδες χρόνια πριν, ένας περιπλανώμενος Ιουδαίος, ιεροκήρυκας και θαυματοποιός, διέσχισε απ' άκρη σ' άκρη τη Γαλιλαία, προσελκύοντας οπαδούς, για να ιδρύσει αυτό που εκείνος ονόμαζε "βασιλεία του Θεού". Το επαναστατικό κίνημα που προκάλεσε ήταν τόσο απειλητικό για την καθεστηκυία τάξη, ώστε συνελήφθη, βασανίστηκε και εκτελέστηκε ως κοινός εγκληματίας. Λίγες δεκαετίες μετά τον ταπεινωτικό θάνατο του, οι ακόλουθοί του έμελλε να τον ονομάσουν Θεό. Ο Ρέζα Ασλάν υπογράφει μια προκλητική, συναρπαστική και απόλυτα εμπεριστατωμένη βιογραφία που θέτει σε αμφισβήτηση παλιές και βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις για τον άνθρωπο που γνωρίζουμε ως Ιησού τον Ναζωραίο.
Συγκρίνοντας και φωτίζοντας τον Ιησού των Ευαγγελίων με τις ιστορικές πηγές, ο Ασλάν σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός άνδρα γεμάτου πίστη και πάθος, ο οποίος ωστόσο σπαράσσεται από αντιθέσεις: ένας άνδρας φιλειρηνικός ο οποίος παρακινούσε τους οπαδούς του να οπλιστούν με σπαθιά· ένας εξορκιστής ο οποίος θεράπευε δια της πίστης και προέτρεπε Τους μαθητές του να κρατούν μυστική την ταυτότητά του· και τέλος ο ανατρεπτικός "Βασιλιάς των Ιουδαίων", του οποίου η υπόσχεση να τους ελευθερώσει από τη Ρώμη δεν υλοποιήθηκε στη διάρκεια της σύντομης ζωής του. Ο Ασλάν διερευνά τους λόγους για τους οποίους η πρωτοχριστιανική εκκλησία προτίμησε να διαδώσει μια εικόνα του Ιησού ως ενός φιλειρηνικού πνευματικού δασκάλου και όχι ως ενός πολιτικά συνειδητού επαναστάτη. Και καταπιάνεται με τον γρίφο του πως ο Ιησούς κατανοούσε τον εαυτό του - με το μυστήριο που βρίσκεται στο επίκεντρο όλης της μετέπειτα διαμάχης σχετικά με τη θεότητά του.
Ο Ζηλωτής προτείνει μια καινούρια θεώρηση μιας από τις σπουδαιότερες ιστορίες που ειπώθηκαν ποτέ, ενώ συνάμα επικυρώνει τη ριζοσπαστική και ρηξικέλευθη φύση της ζωής και της αποστολής του Ιησού της Ναζαρέτ.

Ο διακεκριμένος Ιρανός στοχαστής και θρησκειολόγος ερευνητής Ρεζά Ασλάν γεννήθηκε το 1972 στην Τεχεράνη. Κατά τη διάρκεια της Ιρανικής Επανάστασης το 1979 έφυγε για την Αμερική, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στις θεολογικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και είναι διδάκτωρ στην κοινωνιολογία των θρησκειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στα εξής έντυπα: "Los Angeles Times", "New York Times", "State", "Boston Globe", "Washington Post", "Guardian", "Chicago Tribune", κ.ά. Το πρώτο του βιβλίο "Ένας είναι ο Κύριος ο Θεός μου", έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ο "Ζηλωτής" κυκλοφόρησε στην Αμερική το 2013 και μεταφράζεται σε περισσότερες από 35 γλώσσες.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *