Ιστορία ευνούχου - Μάνος Κοντολέων


Υπάρχουν ολλοί απ΄ όσους ζουν εδώ μέσα στο παλάτι κι απ' όσους βρίσκονται απ' ενώ, στα οποία και τα πλούσια και τα φτωχικά αυτής της πολιτείας, που όποτε με συναπαντούν χαμηλώνουν το βλέμμα, είτε γιατί με σέβονται είτε γιατί με φοβούνται ή ακόμα και γιατί με μισούν. Ξέρω πως σιγομουρμουρίζουν πίσω από την πλάτη μου: "Ο ευνούχος ο 'Eλενος, ο πανούργος!" λένε όσοι με μισούν ή με φοβούνται. Κι εγώ προχωρώ, κοιτώ πάντα μπροστά μου και πάνω από τα κεφάλια τους (έτσι πρέπει να είναι το βλέμμα ενός άρχοντα), προχωρώ και απολαμβάνω τόσο το θαυμασμό, όσο και το φθόνο. Όμως προτιμώ το φθόνο. Αυτόν που σέβεσαι μπορεί κάποια στιγμή ακόμα και να τον ξεχάσεις. Εκείνον, όμως, που κάποια στιγμή φοβήθηκες θα τον φοβάσαι για πάντα. Ο φόβος γίνεται ο εφιάλτης και ο κυρίαρχος όλης σου της ζωής. Για πάντα.
Φράσεις οι πιο πάνω από το ημερολόγιο του Έλενου, του ευνούχου. Λόγια αγέρωχα ενός ανθρώπου που κάπου στα βάθη της ψυχής του έκρυψε το λυγμό, ενώ έντυσε το σώμα του με το κίτρινο χρώμα του ψυχρού ηγέτη. Μα πίσω από το παγερό προσώπου του ευνούχου, τα πάθη καιροφυλακτούσαν και απαιτούσαν την πραγμάτωσή τους. Κι έτσι βρέθηκε αντιμέτωπος με τον έρωτα και το θάνατο. Πώς εκφράζει τον ερωτισμό του ένας ευνούχος; Και πώς σχεδιάζεται ο θάνατος κάποιου που έχει καθορίσει τις τύχες λαών;

Ένα μυθιστόρημα που καταγράφει τη σύγκρουση του σεξουαλικού πάθους με την ψυχρότητα της εξουσίας. Μια προσωπική καταγραφή που ακροβατεί ανάμεσα στην παθιασμένη κραυγή και στην καταλαγιασμένη ανάλυση.
Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου 60 βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, θέατρο, μικρές ιστορίες και παραμύθια). Παράλληλα ασχολείται με την κριτική της λογοτεχνίας. Είναι συνεργάτης περιοδικών, εφημερίδων καθώς και του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Κάποια έργα του έχουν διασκευαστεί και παρουσιαστεί στο θέατρο και στην τηλεόραση, ενώ κάποια άλλα έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ταϊλάνδη. Βιβλία του έχουν κερδίσει πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει τιμηθεί επίσης δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας. Υπήρξε υποψήφιος για τα Διεθνή Βραβεία Άντερσεν και Άστριντ Λίντγκρεν.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *