Δεν γλυτώνεις πάντα - Peter Cheney

"... Δεν είναι εύκολο ν' αλλάξεις χαρακτήρα όταν βρίσκεσαι στα χρόνια μου -κι όταν σε λένε Λέμι Κόσιον... Η μαμά Κόσιον το ξέρει, γι' αυτό και σταμάτησε πια να με συμβουλεύει. Χάνει, λέει, τα λόγια της. Και την πιστεύω. Εκείνο που δεν πιστεύω είναι ότι υπάρχουν γκάνγκστερ έξυπνοι. Θα πείτε, οι έξυπνοι άνθρωποι, δεν γίνονται γκάνγκστερ... Σύμφωνοι! Ωστόσο, έχω έρθει πολλές φορές σε δύσκολη θέση από τέτοια "παιδάκια", που πίστευαν ότι "ζυγίζουν" πολύ... Μια από τι φορές αυτές ήταν όταν βρέθηκα στην Αγγλία μαζί με άλλους δύο Τζι-Μεν. Ψάχναμε να βρούμε έναν υπολοχαγό του στρατού και τα σχέδια κάποιου καινούργιου τανκ. Και "μπλέξαμε"".

Ένας συγγραφέας σαν τον Πίτερ Τσένεϊ κι ένας "τύπος" σαν τον Λέμι Κόσιον κάνουν πάντα ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα. Η απόδειξη το ισχυρισμού μας είναι στα χέρια σας.

Λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Reginald Evelyn Peter Southouse Cheyney (1896-1951), άγγλου συγγραφέα ιρλανδικής καταγωγής από την πλευρά των γονιών του. Η ζωή του υπήρξε περιπετειώδης: αφού εμφανίστηκε στο θέατρο με το ψευδώνυμο Hector Stuart, συμμετείχε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο όπου τραυματίστηκε αρκετές φορές και αποστρατεύτηκε, τελικά, με τον βαθμό του λοχαγού. Ασχολήθηκε για λίγο με τα προγνωστικά στοιχημάτων και στη συνέχεια επιχείρησε να ιδρύσει μια ιδιωτική αστυνομική υπηρεσία. Ταυτόχρονα, εκδίδει δύο ποιητικές συλλογές και δημοσιεύει άρθρα και νουβέλες σε διάφορα περιοδικά. Το 1936 εκδίδεται το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα, "Αυτός ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος" ("This Man is Dangerous"), στο οποίο κάνει την εμφάνισή του ο επιθεωρητής του FBI Λέμι Κόσιον (Lemmy Caution). Ακολουθούν τα μυθιστορήματα "Poison Ivy", 1937, και "Dames Don’t Care", 1937, με τον ίδιο πρωταγωνιστή, πριν τον διαδεχθούν τα μυθιστορήματα με ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Σλιμ Κάλαχαν. Τις δεκαετίες του '50 και του '60 ο γάλλος ηθοποιός Έντι Κονσταντίν αναλαμβάνει να "ενσαρκώσει" κάνοντας ευρύτερα γνωστό τον Λέμι Κόσιον (ως Λεμί Κοσιόν, πια), σε μια σειρά ταινίες των σκηνοθετών Bernard Borderie και Jean-Luc Godard, ανάμεσά τους και το "Αλφαβίλ" (1966).

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *