Νέα Παγκόσμια Ποιητική Ανθολογία - Ρίτα Μπούμη-Ν.Παπά

Η κορυφαία παγκόσμια ποιητική ανθολογία της Ελληνικής βιβλιογραφίας , από δύο μεγάλους νεοέλληνες λογοτέχνες : την Ρίτα Μπούμη και τον Νίκο Παπά.
Περιλαμβάνει όλους τους μεγάλους Έλληνες ποιητές , από την αρχαιότητα μεχρι τις μέρες μας. Με την αφρόκρεμα της παγκόσμιας ποίησης από όλους τους λαούς του κόσμου, όλων των εποχών στα κορυφαία τους έργα.
Μετάφραση ποιημάτων από τους ανθολογητές και από τους Ιάκωβο Πολυλά , Αλέξανδρο Πάλλη , Λορέντζο Μαβίλη , Νίκο Καζαντζάκη , Ι.Θ.Κακριδή , Αργύρη Εφταλιώτη , Παναγή Λεκατσά , Διονύσιο Σολωμό , Ι.Ν. Γρυπάρη και πολλούς άλλους.

Περιέχει σύντομα βιογροφικά σημειώματα για όλους τους λογοτέχνες.
Περιέχει τις κοσμογονίες όλων των αρχαίων λαών , αρχαία Κινεζική ποίηση , Ρωμαϊκή ποίηση , Ιαπωνική , Κελτική , Φλαμανδική , Αραβική , και πολλά άλλα.
Τόμος Α': Αρχαιότητα - Μέσοι Χρόνοι
Τόμος Β': Ελλάδα (Νεώτερη Εποχή)
Τόμος Γ': Ξένες Χώρες, Αγγλία - Βουλγαρία
Τόμος Δ': Ξένες Χώρες, Γαλλία - Ισπανία
Τόμος Ε': Ξένες Χώρες, Ισραήλ - Ρουμανία
Τόμος Στ': Ξένες Χώρες, Ρωσία - Χιλή και παράρτημα Λαϊκών Τραγουδιών απ' όλον τον κόσμο.

Η Ρίτα Μπούμη-Παπά (1906-1984) γεννήθηκε στη Σύρο. Το 1920 εγκαταστάθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας, όπου σπούδασε παιδαγωγική και ειδικεύτηκε στη μέθοδο Montessori. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα εργάστηκε ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια σε περιοδικά όπως η "Νέα Εστία", το "Νέον Κράτος", οι "Νέοι Ρυθμοί" και εφημερίδες όπως η "Αλλαγή", η "Μάχη", η "Αυγή" (την περίοδο 1957-1960). Υπήρξε αρχισυντάκτις του περιοδικού "Ιόνιος Ανθολογία" (από το 1929), εκδότρια των περιοδικών "Εφημερίδα των ποιητών" (1956-1958) και "Κυκλάδες" (1930-1932) και διευθύντρια του Ιδρύματος Περιθάλψεως Παιδιού (1930-1933). Το 1936 παντρεύτηκε τον ποιητή Νίκο Παππά, με τον οποίο έζησε στα Τρίκαλα ως το 1940, οπότε εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, όπου έζησαν την υπόλοιπη ζωή τους. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1929 με τη δημοσίευση του ποιήματός της "Μικρέ μου αλήτη" στη "Νέα Εστία", ενώ σε παιδική ηλικία είχε δημοσιεύσει ποιήματα στη "Διάπλαση των Παίδων" (1919). Ασχολήθηκε κυρίως με την ποίηση αλλά και με την πεζογραφία, την ταξιδιωτική λογοτεχνία, τη μετάφραση (έργα των Λ.Λέβτσεφ, Σολόχωφ, Μπέκετ, Μπέττι, Ουγκώ και άλλων). Τιμήθηκε με τον Α΄ Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών (1935), το Α’ Βραβείο Εθνικής Αντίστασης (1945), το Διεθνές Βραβείο Συρακουσών (1949), το Βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (1965) καθώς και από το Ρουμανικό κράτος και την Ακαδημία του Βουκουρεστίου. Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ποιήματά της μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ρωσικά, ισπανικά, ουγγρικά, σερβικά, πολωνικά, αλβανικά, πορτογαλικά και άλλες γλώσσες. Η Ρίτα Μπούμη-Παπά τοποθετείται χρονικά στους έλληνες λογοτέχνες της γενιάς του μεσοπολέμου. Η γραφή της χαρακτηρίζεται θεμελιωδώς από τη φυσιολατρεία της, και παρουσιάζει έντονα τα στοιχεία του αισθησιασμού, του λυρισμού αλλά και του πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού, ιδιαίτερα στα μεταπολεμικά έργα της. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία της Ρίτας Μπούμη-Παπά βλ. Δημήτρης Γιάκος, "Μπούμη-Παπά, Ρίτα", στη "Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια της νεοελληνικής λογοτεχνίας", τ. 10, Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ. [1968], Αλέξανδρος Αργυρίου, "Ρίτα Μπούμη-Παπά", στο "Η ελληνική ποίηση· νεωτερικοί ποιητές του μεσοπολέμου", Αθήνα, Σοκόλης, 1979, Αλέξης Ζήρας, "Μπούμη-Παπά Ρίτα", στο "Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό", τ. 7, Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1987, και Αλέξης Ζήρας, "Μπούμη-Παπά, Ρίτα", στο "Λεξικό νεοελληνικής λογοτεχνίας", Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη, 2007.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *