Ευγενία - Αντώνης Σκιαθάς

Δραπέτης Χρόνος

Είχε προχωρήσει για τα καλά ο αιώνας.
Σ’ ένα μεγάλο μπόγο
όλα τα ασημικά της φάρας του Γιαννούλη Χαλεπά,
με μια αλλαξιά εσώρουχα του στρατηγού της επανάστασης,
Ιωάννη Ρούκη εξ Ευβοίας
και
τις επτά ταριχεύσεις του Εγώ,
διπλοραμμένες σε μια φόδρα του ταγέρ
της Μαντούς Μαυρογένους.
Έτσι φορτωμένοι, περάσαμε τη Γέφυρα του Ευρίπου,
με χιλιάδες κλουβιά ωδικών
να γεμίζουν
πούπουλα με χρώματα τις όχθες του μοιραίου
τραβήξαμε κατά την άβυσσο των σιωπηλών λιμένων
της πόλεως του Ανακρέοντος.


Ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με μεταπτυχιακή προσέγγιση στη συντήρηση έργων τέχνης. Έχουν εκδοθεί αρκετά βιβλία του και 10 ποιητικές του συλλογές, ενώ ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 11 γλώσσες. Είναι μέλος της εταιρίας συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών.

Συνδιηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό Ελίτροχος στη δεκαετία του ’90. Μέλος του δικτύου Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης στη δεκαετία του 2000. Άρθρα και δοκίμιά του για την ποίηση, τη λογοτεχνία και την ιστορία έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (2011 – 2012). Διαχειρίζεται το ιστορικό αρχείο Α. & Ε. Σκιαθά. Ίδρυσε στην Πάτρα με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Ορμή. Επιχειρεί με τον Πολυχώρο Πολιτισμού Επίκεντρο+.

Είναι επίτιμος δημότης στο Δήμο Ν. Πλαστήρα και έχει βραβευθεί πανευρωπαϊκά για την ποίησή του στην Πίζα της Ιταλίας. Είναι μέλος της από το 2001 της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού διηγήματος για τον οικουμενικό ελληνισμό «Αντώνης Σαμαράκης». Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του ποιητικού διαγωνισμού του Αρχείου Ιστορίας και Τέχνης (Καισάρεια Κοζάνης). Έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται το «Γραφείον Ποιήσεως».

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *