Υπερηφάνεια και προκατάληψη - Τζέην Ωστεν

Δύο αιώνες μετά τη συγγραφή και την έκδοση του βιβλίου, το ενδιαφέρον του κόσμου παραμένει αμείωτο. Το πρωτοποριακό ύφος της συγγραφέως κάνει ένα μυθιστόρημα του 18ου αιώνα να μοιάζει σα να έχει γραφτεί σήμερα. Παρεμπιπτόντως, στο βιβλίο δεν αναφέρεται το χρονικό πλαίσιο της ιστορίας, καθώς επίσης δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά σε κάποιο ιστορικό ή πολιτικό πρόσωπο ή συμβάν, ώστε να μπορέσουμε τουλάχιστον, κατά προσέγγιση,  να το υπολογίσουμε.  Ομολογώ ότι είναι αισθητή η απουσία αυτής της πληροφορίας. Κατόπιν, από μια έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι το βιβλίο είναι γραμμένο τη δεκαετία που ο Ναπολέων πάσχιζε να αλλάξει τη φυσιογνωμία της Ευρώπης. Ωστόσο, η Τζέιν Όστεν ασχολείτο αποκλειστικά με την αλλαγή της συμπεριφοράς ενός άντρα και των αντιλήψεων μιας γυναίκας.

 Η ιστορία εξελίσσεται σε μια κοινωνία, η οποία ελέγχει ασφυκτικά τα ατομικά σκιρτήματα, λατρεύει την τυπολατρία, απεχθάνεται τον αυθορμητισμό, προτιμά υψηλής ραπτικής ντύσιμο από το απλό και το ανέμελο. Σε μια τέτοια κοινωνία πολύ εύκολα αποδίδονται χαρακτηρισμοί αναλόγως την κοινωνική, οικονομική, οικογενειακή και προσωπική κατάσταση. Ακόμα και σήμερα, στον 21ο αιώνα υπάρχουν κουλτούρες και έθνη που ταυτίζονται με την ιστορία των πέντε κοριτσιών, κάνοντας το βιβλίο διαχρονικό και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Η Τζέιν Όστεν (16 Δεκεμβρίου 1775 – 1817) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας. Από το 1811 έως το 1815 γράφοντας τα μυθιστορήματα Λογική και ευαισθησία (1811), Περηφάνια και προκατάληψη (1813), Μάνσφιλντ Παρκ (1814) καιΈμμα (1815) καθιερώθηκε ως συγγραφέας. Επίσης έγραψε τα Αββαείο του Νορθάνγκερ και την Πειθώ τα οποία δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό της το 1817.Τα έργα της Όστεν είναι μέρος της μετάβασης προς το ρεαλισμό του δέκατου-ένατου αιώνα. Οι πλοκές των έργων της αν και κατά βάση κωμικές, υπογραμμίζουν την εξάρτηση των γυναικών από το γάμο προς εξασφάλιση κοινωνικού κύρους και οικονομικής ασφάλειας.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *