Ισλάμ - Παναγιώτης Φούγιας

Επί 13 αιώνες οι ιστορικοί μελέτησαν όλες τις πτυχές των επιτυχιών του Ισλάμ. Οι θρησκειολόγοι ερεύνησαν τη σχέση του με τα ιερά κείμενα και με τις θρησκευτικές παραδόσεις των άλλων θρησκειών και οι κοινωνιολόγοι ανέλυσαν όσα στοιχεία και δυνάμεις συνθέτουν το σύστημα της μουσουλμανικής κοινωνίας. Σήμερα, όμως, τους διανοούμενους, μουσουλμάνους και μη, απασχολεί ο γνωστός θρησκευτικός φανατισμός του, στην προσπάθεια να διεισδύσει στις Δυτικές Κοινωνίες. Ο συγγραφέας, ακολουθώντας την ιστορική πορεία του Ισλάμ, από την εμφάνισή του έως σήμερα, ερεύνησε το προϊσλαμικό περιβάλλον τεκμηριώνοντας τους λόγους της εξόδου των Αράβων από την Αραβική Χερσόνησο και τις επιτυχίες τους στις Βυζαντινές Επαρχίες Παλαιστίνης, Συρίας και Αιγύπτου, και στις λοιπές χώρες μέχρι την Ισπανία. Με έμφαση στις απώλειες της Ορθοδοξίας και συνακόλουθα του Ελληνικού Έθνους αναφέρεται στην πληγή για το Έθνος μας του Εξισλαμισμού και στην διάλυση των χριστιανικών κοινοτήτων της Ανατολής.

Ο συγγραφέας Φούγιας Παναγιώτης, Δρ. Φιλ., γεννήθηκε στα Καλύβια Φενεού Κορινθίας το έτος 1931. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Μετεκπαιδεύθηκε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, στην Ελβετία και τη Δανία στη Φιλοσοφία, τη Θρησκειολογία καί τους Αρχαίους Πολιτισμούς. Έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το έτος 1965.
Υπηρέτησε ως καθηγητής Μ.Ε. και ως καθηγητής της Ιστορίας της Φιλοσοφίας και της θρησκειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αδδίς Αμπέμπα (Αιθιοπία) κατά τα έτη 1970-1976. Την ίδια, περίοδο χρημάτισε Μορφωτικός Σύμβουλος στην εκεί Ελληνική Πρεσβεία. Δίδαξε Θρησκειολογία και Ηθική στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών επί τρία έτη. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Επιτροπή Πολιτιστικής Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη 10ετία του '70, αλλά και στην ΟΥΝΕΣΚΟ στα Συνέδριά της στην Αδδίς Αμπέμπα. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής για τον Διάλογο με τους Αντιχαλκηδονίους ως εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Φιλανδίας.
Τον Οκτώβριο του 2002 εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος στη Συνάντηση Χριστιανών - Μουσουλμάνων, στη Γενεύη της Ελβετίας.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *