Ποιήματα - Τρισταν Κορμπιερ

Ο Τριστάν Κορμπιέρ (το πραγματικό του όνομα είναι: Εντουάρ Ζοασίμ Κορμπιέρ), γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1845. Στα δεκατέσσερά του χρόνια, μπήκε με επίδομα στο Αυτοκρατορικό Λύκειο του Σεν Μπριέ. Από την ηλικία αυτή, όμως και μετά, άρχισε να υποφέρει από ρευματική αρθρίτιδα, γεγονός που στιγμάτισε τον ψυχισμό του για όλη την υπόλοιπη σύντομη ζωή του.
Η κατάσταση της υγείας του που επιδεινώθηκε ραγδαία, τον υποχρέωσε να διακόψει τις σπουδές του και να επιλέξει την περιθωριακή ζωή. Ταξίδεψε στη Νότια Γαλλία και αφοσιώθηκε στη μελέτη των έργων του Βίκτωρ Ουγκώ, του Μπωντλαίρ και του ντε Μυσέ.
Άλλαξε το κανονικό του όνομα, Εντουάρ Ζοασίμ, με εκείνο του Τριστάνου, παίζοντας με την προφορά και τις έννοιες των λέξεων (Tristan Corbière: triste en corps bière: θλίψη πτώματος σε φέρετρο). Το 1873 δημοσίευσε τη μία και μοναδική του ποιητική συλλογή «Οι κίτρινες αγάπες», η οποία, όμως, παρέμεινε για καιρό στο περιθώριο. Το έργο του Κορμπιέρ δεν αναγνωρίστηκε καθόλου όσο ζούσε, αλλά έγινε γνωστός μετά το θάνατό του εξαιτίας του Βερλαίν, ο οποίος του αφιέρωσε ένα κεφάλαιο από το δοκίμιό του «Οι καταραμένοι ποιητές» (Les Poètes maudits, 1883).
Ο Κορμπιέρ πέθανε στο Μορλαί την 1 Μαρτίου του 1875. Δεν κατάφερε να κλείσει τα 30 του χρόνια κι είχε ήδη ζήσει μια ζωή γεμάτη απομόνωση και ταλαιπωρία, καθώς ήταν συνεχώς καθηλωμένος από την αρρώστια του.  Άτυχος στον έρωτα και προσκολλημένος σε ένα πάθος μοναδικό και αποκρουστικό, λάτρευε τη θάλασσα που μεταφορικά έγινε η πραγματική του σύζυγος. Το ταλέντο του άργησε να αναγνωριστεί κι έτσι να αποκατασταθεί το όνομά του. Η παλιά δημόσια βιβλιοθήκη στο Μορλαί πήρε το όνομά της από τη μοναδική του ποιητική συλλογή Κίτρινες αγάπες.

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *