Εγώ και ''αυτό''- Μαρί Καρντινάλ


Τούτο το βιβλίο είναι ένα βιβλίο-κραυγή, ένα βιβλίο-γροθιά, γραμμένο με βίαιη ειλικρίνεια, χωρίς αιδώ και συμβιβασμούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα αφηγείται μιαν ενδόμυχα προσωπική της κρίση, είναι όμως η πρώτη φορά που μια γυναίκα τολμάει να χρησιμοποιήσει χωρίς περιστροφές, χωρίς ωραιοποίηση, χωρίς αλληγορίες, τις πραγματικές λέξεις, τις αληθινές, τις απαγορευμένες, τις λέξεις που λυτρώνουν. Υποφέροντας από διαταραχές, που οι αναγνώστες θα νιώσουν άμεσα, σαν μέσα στο δικό τους το είναι, τις αβάσταγες επιπτώσεις τους, η νεαρή γυναίκα που εδώ ανακαλύπτουμε είναι ένα ον φυσικά και ηθικά εξουθενωμένο, στα σύνορα της τρέλας, στα πρόθυρα της αυτοκτονίας.  Ως τη μέρα που αποφασίζει να εμπιστευτεί τη μοίρα της στον ψυχαναλυτή.
Παρακολουθώντας τους, αυτήν και το ψυχαναλυτή στις ψυχαναλυτικές συνεδρίες, ξαναζωντανεύουμε μαζί της τον δρόμο που πέρασε, καθώς φωτίζονται ο ένας μετά τον άλλον οι σπουδαιότεροι σταθμοί στη ζωή της: το διαζύγιο των γονιών, ο θάνατος του πατέρα, οι τραυματισμοί της παιδικής της σεξουαλικότητας, τα εφηβικά της χρόνια σε μιαν εμπόλεμη Αλγερία, και, πάνω απ’ όλα, η έσχατη ανάμνηση που με ζόρι ξεριζώνεται από τα έγκατα του υποσυνείδητου, η ομολογία της μάνας, που είναι ίσως η αρχική αιτία του κακού. Με μια προσπάθεια που τελικά εξουδετερώνει την πιο λυσσασμένη εσωτερική της αντίσταση, η αφηγήτρια μας αποκαλύπτει σιγά σιγά το παρελθόν της. Κι όταν τελειώσει τη αφήγησή της, θα νοιώσει ότι έχει λυτρωθεί από τα άγχη της κι ότι μπορεί να ξαναρχίσει τη ζωή της.

Ανακατεύοντας τη μυθιστορηματική εξομολόγηση με τις πιο σύγχρονες μεθόδους ψυχαναλυτικής θεραπείας, η Μαρί Καρντινάλ μας κάνει να ζήσουμε, μέσα από το πρόσωπο της ηρωίδας της, μιαν εξαιρετική εμπειρία.

Πρόκειται για ένα δυνατό βιβλίο, ένα βιβλίο-ντοκουμέντο, καταλυτικό, και συνάμα για το καταπληκτικό οδοιπορικό μιας θεραπείας βασισμένης στο θάρρος και τη συνειδητή επιθυμία να αυτοηττηθείς. Κι αυτή η λύτρωση είναι η λύτρωση των λέξεων, γιατί μόνο λέγοντάς τες με το αληθινό τους όνομα διαλύονται οι φαντασιώσεις.  

ΑΡΝΤΙΝΑΛ ΜΑΡΙ Γεννήθηκε στο Αλγέρι το 1929. Ο πατέρας της ήταν βιομήχανος. Σπούδασε αρχικά στο Αλγέρι και αργότερα στο Παρίσι, όπου πήρε και το δίπλωμα της Φιλοσοφίας το 1948. Η διπλωματική της διατριβή ήτανε γιά τον Φίλωνα τον Αλεξανδρινό. Καθηγήτρια της Φιλοσοφίας στη Θεσσαλονίκη, στη Λισαβόνα, στη Βιένη και στο Μόντρεαλ από το 1953 ως το 1960, όταν σταμάτησε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και αφιερώθηκε στην ελεύθερη δημοσιογραφία. Συνεργάζεται με διάφορα εβδομαδιαία περιοδικά, όπως το Express, το File κ.α. Έχει τρία παιδιά. Κυκλοφορούν τα παρακάτω βιβλία: Με το κλειδί στην πόρτα (1972), Εγώ και «Αυτό» (1975), Μιά ζωή γιά δύο (1979), Πίσω στις ρίζες μου (1980), Πισωβελονιά (1983), Επικίνδυνες επαφές (1987), Οι Πέμπτες του Σαρλ και της Λούλα (1997).   

.

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *