Σχετικά με τον Ροδερερ - Γκιγερμο Μαρτιννες

Το "Σχετικά τον Ροδερέρ" ο αναγνώστης παρακολουθεί το αγωνιώδες ταξίδι προς την απόλυτη γνώση ενός χαρισματικού νεαρού, ο οποίος στο τέλος πεθαίνει λόγω της εμμονής του. Άραγε, εκπροσωπεί τον δεύτερο τύπο ευφυΐας, που περιγράφεται στο βιβλίο, αυτή που καταλήγει σε τρέλα ή αυτοκτονία;

"Φυσικά", απαντά ο Μαρτίνες, για να συμπληρώσει: "Η βασική ωστόσο ιδέα που διαπερνά όλο το βιβλίο είναι η αβεβαιότητα για τη φύση και το χαρακτήρα της αληθινής ευφυΐας. Η αξιολόγηση αφήνεται στην κρίση του αναγνώστη."

Ο Γκιγέρμο Μαρτίνες γεννήθηκε στην Μπαχία Μπλάνκα της Αργεντινής το 1962. Σπούδασε Μαθηματικά στο Μπουένος Άιρες, όπου ζει από το 1985, με ένα διάλειμα δύο ετών στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει δύο βραβευμένες συλλογές διηγημάτων στην Αργεντινή, "La jungla sin bestias" (Πρώτο βραβείο Roberto Alt, 1982) και "Infierno grande", 1989 (Βραβείο του Εθνικού Ιδρύματος Τεχνών της Αργεντινής). Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Acerca de Roderer" (1992), εξυμνήθηκε ομόφωνα από την κριτική στη χώρα του, κυκλοφόρησε στη συνέχεια και στην Ισπανία και μεταφράστηκε στα αγγλικά, στα σερβικά και στα νορβηγικά. Ακολούθησαν το "La mujer del maestro" (1998) καθώς και ένας τόμος δοκιμίων με τίτλο "Borges y la matematica" (2003). Με την "Ακολουθία της Οξφόρδης" απέσπασε το μεγάλο βραβείο Planeta, ενώ το βιβλίο μεταφράζεται παράλληλα σε 15 γλώσσες. Δημοσιεύει τακτικά άρθρα και κριτικές στην εφημερίδα "La Nacion"..

Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *